Pomoćnik ministra saobraćaja i veza Republike Srpske Dragan Stanimirović rekao je danas u Prnjavoru da Vlada Republike Srpske aktivno učestvuje u kampanji „Oprezni paze na pružne prelaze“, kao i da se u Prnjavoru  razgovaralo o problemima lokalne zajednice po pitanju pružnih prelaza u ranijem periodu.

“Ustanovili smo da je u prethodnih pet godina zabilježeno više vanrednih događaja, odnosno saobraćajnih nezgoda, od čega je u jednoj  iz 2016. godine jedno lice smrtno stradalo. U prethodne četiri godine nije bilo saobraćajnih nezgoda sa smrtnim slučajevima, što je za pohvalu u ovoj jedinici lokalne samouprave” , rekao je Stanimirović.

Vršilac dužnosti zamjenika direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović  rekao je da je cilj kampanje da se unaprijedi infrastruktura na područjima gdje se ukrštaju saobraćajnica i pruga, kao i da se ukaže na značaj poruke kampanje svim učesnicima u saobraćaju.

„Ovo je prilika da se zahvalimo i načelniku opštine Prnjavor na podršci i na zaista konstruktivnom sastanku gdje smo razgovarali o nizu problema kako treba unaprijediti propise koji regulišu ovu materiju“, rekao je Radović.

Predstavnik “Željeznica Republike Srpske ” Rade Cvijanović rekao je da su danas na sastanku doneseni određeni zaključci i budući koraci kako bi nivo bezbijednosti saobraćaja podigli na veći stepen. „Svi zajedno treba da poštujemo saobraćajnu signalizaciju, da budemo oprezni prilikom prelaska pružnih prelaza i da se pridržavamo svih propisa kako ne bi došlo do neželjenih posljedica.“, naglasio je Cvijanović.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš rekao je da ova lokalna zajednica u potpunosti podržava kampanju “Oprezni paze na pružne prelaze”.

„Svjesni smo činjenice da je neophodno da se učini sve kako bi podigli nivo bezbijednosti saobraćaja na svim pružnim prelazima, što znači da će vjerovatno doći i do zatvaranja pojedinih pružnih prelaza. Zatvaranje bilo kojeg pružnog prelaza ne smije biti na štetu ljudi koji tamo žive. U narednom periodu ćemo nastaviti analizirati frekvenciju saobraćaja i troškove zatvaranja svakog pružnog prelaza, a takođe treba da ukažemo na odgovoronost svakog pojedinca da svojim primjerom učini sve da bezbijednost saobraćaja bude veća“, rekao je Tomaš.

Sastanku u Prnjavoru u okviru kampanje „Oprezni paze na pružne prelaze“ prisustvovali su i  predstavnici Inspektorata RS, Auto-moto saveza RS, JP „Putevi Republike Srpske“ kao i predstavnici Policijske stanice Prnjavor. Delegacija uključena u kampamnju posjetila je i pružni prelaz Kulaši, na pruzi Doboj-Novi Grad.