Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je tokom današnje posjete opštini Prnjavor da je ovo jedan od najboljih primjera u Republici Srpskoj dobre saradnje između opštinske i republičke vlasti.

Nakon sastanka sa delegacijom Opštine predvođene načelnikom Darkom Tomašem, predsjednica je napomenula da su gdje postoji takva saradnja rezultati vidljivi u stvarnom životu, odnosno prema broju i nivou investicija koje se realizuju zahvaljujući republičkim sredstvima.

„Zadovoljstvo je što smo na dobrobit građana mogli da uradimo mnogo toga i što ćemo imati zajedničke projekte u narednoj godini jer već sada pravimo planove i na nivou Vlade i predsjednika, upravo da bismo u svakoj od naših lokalnih zajednica mogli da uradimo ono što je prioritetno i važno, i što je u skladu sa interesima naših građana“ , rekla je predsjednik Republike Srpske.

Ona je naglasila da je potrebna politička stabilnost i na lokalnom i na republičkom nivou jer Republika Srpska ima mnogo izazova koji su ozbiljnije prirode nego što se na prvi pogled čini.

„Tokom današnjeg sastanka sam se raspitivala i kakva je situacija kada je riječ o budžetu, kakve su mogućnosti da se u nekom budućem periodu eventualno,  po potrebi,  ide u zaduženja kada su potrebni neki veliki strateški projekti. Za sve ima prostora“ , rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da se u Prnjavoru izvršavaju sve obaveze, postoji društveno odgovorni pristup da se pomaže i onima koji su u potrebi, ali i da se nagrade oni koji imaju određene rezultate.

„Zahvalnost i što opština daje svoj doprinos razvoju Republike jer svaki put kada imate razvijenu opštinu koja grabi krupnim koracima naprijed  to znači bolju situaciju u cijeloj Republici Srpskoj. Ušli smo u proces definisanja određenih projekata ,  nekoliko važnih biće realizovano sledeće godine. Imaće apsolutnu podršku republičkih institucija“ , rekla je predsjednik Republike Srpske.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš kaže da je danas sa predsjednikom Srpske  razgovorano o već realizovanim projektima u Prnjavoru u protekle 2,5 godine, kao i projektima koji slijede.

On je izrazio zahvalnost za sve što je predsjednik Cvijanović uradila za ovu opštinu dok je bila na čelu Vlade Republike Srpske.

„Zadnje 2,5  godine u Prnjavoru  su obilježene značajnim infrastrukturnim ulaganjima. Prošle godine od strane Vlade Republike Srpske bio je uložen iznos od oko 1,5 milion KM, pretprošle godine oko 2 miliona KM, ove godine ulaže se iznos viši od 1,5, milion KM. Ako nastavimo ovom dinamikom i sledeće godine sigurno će se ovaj četvorogodišnji mandat moći smatrati jednim od investiciono najvećih u proteklih dvadesetak godina“ , precizirao je Tomaš.

On kaže da je lokalna vlast zajedno sa republičkom  Vladom nastojala  da se dogovore prioriteti, prije svega sanacija i rekonstrukcija putne infrastrukture.

„Posebno je važno da smo u većini osnovnih i srednjih škola  nastojali rješavati sve probleme i na taj način stvoriti uslove za mlade ljude da svoje obrazovanje  učine lakšim i jednostavnijim jer je opredjeljenje i nas u lokalnoj , a i na višim nivoima vlasti da se mladim ljudima da prednost i izađe u susret“, istakao je Tomaš.

On je napomenuo da je trenutno u toku izgradnja putne infrastrukture u vrijednosti višoj od milion KM, koja se realizuje zahvaljujući podršci viših nivoa vlasti. U toku je tender za izbor izvođača radova za video nadzor, sanacija Društvenog doma u Galjipovcima, sanacija mokrih čvorova u Osnovnoj školi „Nikola Tesla“ , sanacija grijanja u Osnovnoj školi „Branko Ćopić“ , Centru srednjih škola “Ivo Andrić“ i Gimnaziji.

„Najvažnija investicija u Prnjavoru je završetak auto-puta koji jednim dijelom prolazi kroz opštinu Prnjavor čime je dobijena ogromna konkurentska prednost . U poslednjih 10 mjeseci šest privrednih  subjekata je našlo svoje mjesto u našoj poslovnoj zoni na Vijaci, a jedan je već otpočeo sa djelatnošću“ , pojasnio je Tomaš.

Tomaš kaže da je Prnjavor postao jedno od najperspektivnijih mjesta za ulaganje u Republici Srpskoj, čega ne bi bilo da nije postojala podrška i razumijevanje Vlade i predsjednika Republike Srpske.

On kaže da je danas razgovarano i o određenim projektima za sledeću godinu, a  jedan od veoma važnih projekata biće projekat energetske efikasnosti koji će biti realizovan u Domu zdravlja Prnjavor,  čija je vrijednost  viša od 500.000 KM.

Tomaš  je podsjetio da je prije nekoliko godina sličan projekat uz pomoć Vlade Republike Srpske realizovan u Osnovnoj školi „Nikola Tesla“ čija je vrijednost radova bila viša od 700.000 KM.

„Ovo je pravi primjer vidljivog napretka kada opštinska vlast sarađuje sa Vladom Republike Srpske, sa višim nivoima vlasti“ , napomenuo je Tomaš.

Današnjem sastanku u Prnjavoru prisustvovali su i ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Zlatan Klokić, zamjenik načelnika opštine Prnjavor Slaviša Milanković, predsjednik Skupštine opštine Željko Simić,  načelnik opštinskog odjeljenja za inspekcijske poslove Suzana Švraka i šef kluba odbrika SNSD u SO Prnjavor Dražen Mikić.

SRNA /T.S.