Омбудсмени Босне и Херцеговине, у оквиру  активости “Омбудсмани у вашем граду” посјетили су данас општину Прњавор и том приликом разговарали са руководством општине, представницима Удружења националних мањина и грађанима општине Прњавор.

Стање људских права на подручју општине Прњавор је на завидном нивоу, Институција омбудсмена БиХ нема запримљен велики број жалби грађана ове општине што говори о квалитетном стању људских права у овој локалној заједници, рекао је омбудсмен Љубинко Митровић, након састанка са начелником општине Дарком Томашем, предсједником Скупштине општине Жељком Симићем и замјеником начелника Славишом Миланковићем.

 

На састанку је разговарано о недоумицама и проблематичним ситуацијама, приступу информацијама, стању у Центру за социјални рад, раду инспекције, односно о свим проблемима који су домену ове јединице локалне самоуправе. “Према ономе чиме данас располажемо, стање људских права је овдје на завидном нивоу. Ова средина заслужује пажњу, све похвале начелнику и његовим сарадницама”, рекао је Митровић.

Активност „ Омбудсмени у вашем граду“ реализује се на добробит свих грађана, истакла је предсједник Институције омбудсмана за људска права Нивес Јукић. “Важно нам је имати и више него добру и успјешну сарадњу са представницима локалне власти, што је данас показао и овај наш састанак, јер је најбитнија промјена наше свијести, односно изградња друштва у којем ће се људска права поштовати”, каже Јукићева. Она је напоменула да је поступак пред овом институцијом бесплатан и да им се могу обратити сви који сматрају да им је потребна помоћ.

„Важно је да омбудсмени имају редовну комуникацију са локалном заједницом, јер већину својих права грађани остварују управо у општинама – од уписа у матичну књигу рођених, кроз разне дозволе, а када је ријеч о социјалним правима, кроз институцију Центра за социјални рад“, истакла је ово омбудсмен за људска права Јасминка Џумхур.”Наша данашња посјета општини Прњавор имала је за циљ да размијенимо искуства и видимо шта су неке опште потребе грађана које треба задовољити“, додала је Џумхур и међу значајним сегментима, издвојила питање социјалних давања особама са инвалидитетом, помоћи трећим лицима, права ђеце на здравствену заштиту, посебно до 15 до 18 година.

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш рекао је да га радују подаци да нема много жалби на рад институција, прије свега општинске управе. “Не могу тврдити да рад институција не може бити и бољи. Указано нам је на одређене проблеме, а ми ћемо се потрудити да их ријешимо и исправимо јер смо на истом задатку, прије свега да одговоримо на све захтјеве наших грађана”, рекао је Томаш.

Омбудсмани БиХ разговарали су данас и са представницима невладиних организација и удружења која окупљају националне мањине, а грађани су имали могућност да са правником Институције омбудсмана БиХ разговарају о пружању помоћи у заштити њихових права и слобода. Активност “Омбудсман у вашем граду” реализује се у сарадњи са Мисијом ОЕБС-а у БиХ, а има за циљ да сагледавање стања људских права на терену и омогућавање грађанима да се обрате институцији Омбудсмана за људска права БиХ.