Начелник општине Прњавор, др Синиша Гатарић и предсједник Скупштине општине Борко Лукановић, уприличили су поводом 24. марта – Дана општине, пријем за делегације братимљених општина из Босковица у Чешкој, Сежане из Словеније и Крагујевца из Србије.

Замјеник жупана општине Сежана Радо Пирјевец, истакао је да двије општине његују пријатељске односе и изразио наду да ће се у будућем периоду сарадња још више продубити и развијати у позитивном правцу. Он је рекао да ће Сежана чим се створе услови помоћи општини Прњавор да кандидује своје пројекте за коришћење средстава из европских фондова.

Пријему је присуствовао и предсједник Скупштине удружења ратних војних инвалида Крагујевца Милан Андрић, који је подсјетио да је ово удружење већ шест година у братским односима са општинском Борачком организацијом из Прњавора, захваљујући чему је дошло и до чвршћих веза између двије општине.

Начелник општине, др Синиша Гатарић, каже да је за локални развој од изузетног значаја снага коју Прњавор има кроз сарадњу са партнерским градовима. “Разговори са овим делегацијама су увијек плодотворни, имају смисла и значаја. Од њих можемо пуно да научимо, али и да усвојимо позитивне поступке. Као предуслов за даљи развој општине јако је важно имати искрене партнере који желе да помогну.“ рекао је Гатарић. Он је подсјетио да ће, када БиХ постане пуноправни кандидат за улазак у Европску унију, доћи до изражаја прекогранична сарадња и сарадња са привредницима побратимских градова, јер ће тада и општина Прњавор добити могућност коришћења средстава из свих ИПА фондова.

Поводом обиљежавања Дана општине делегација локалне власти је присуствовала парастосу и положила вијенац у спомен храму на Вучијаку, у знак захвалности и сјећања на 626 погинулих бораца у протеклом рату.

Вијенци ће бити положени и код спомен комплекса у Шибовској на којем су уграђени ликови 14 погинулих бораца Војске Републике Српске, 36 бораца НОР-а, 13 погинулих припадника војске у отаџбини од 1941. до 1945. године и 12 српских добровољаца од 1912. до 1918. године.

Свечана сједница Скупштине општине са академијом биће одржана у 17.00 часова у Дому културе.

СРНА /Т.С/