Начелник општине Прњавор Синиша Гатарић уприличио је пријем за госте и учеснике Седмог фестивала националних мањина “Мала Европа”, који се вечерас одржава у Прњавору.

Гатарић је истакао да је Прњавор мултиетничка средина у чијој је основи однос према обичном човјеку.

“Ти људи су у потпуности укључени у свакодневни живот, пуно су допринијели развоју опште културе, између себе се цијенимо, поштујемо и волимо. Вршимо промоцију језика, културе, ношњи, гастрономије и свих богатстава која наша општина има када је ријеч о националним мањинама”, рекао је Гатарић.

Он ја као идеалну прилику за промоцију таквих вриједности навео управо вечерашњи фестивал.

“Користимо прилику да на овакву манифестацију позовемо све пријатеље које имамо у окружењу, на тај начин јачамо везе и експонирамо нашу општину као отворену заједницу”, каже Гатарић.

Представник националних мањина у Скупштини општине Прњавор Бранко Декет изразио је задовољство одзивом гостију који су позвани да присуствују фестивалу.

Он је изразио очекивање да ће се и суграђани одазвати у великом броју и присуствовати презентацији обичаја, културе, традиције, јела и пића.

Данашњем пријему присуствовао је и Тихомир Кнежичек, предсједник Вијећа националних мањина БиХ.

Кнежичек каже да је Прњавор један од ријетких примјера у БиХ гдје се на дјелу види присутност националних мањина, заједништво, позитиван однос локалне власти према удружењима која дјелују на овом подручју, као и могућност тих удружења да покажу своје карактеристике.

Представник ОХР-а Владан Лончар каже да је богатство различитости које постоји у Прњавору за сваку похвалу и изразио наду да ће се овакво стање, када је ријеч о националним мањинама, задржати и у будућности.

Седми фестивал националних мањина општине Прњавор “Мала Европа” почеће у 17.00 часова дефилеом учесника фестивала главном градском улицом.

Отварање фестивала предвиђено је у 18.00 часова на градском тргу, након чега ће услиједити наступ фолклорних друштава, презентација националних кухиња, забава уз музику и плес.

Покровитељ фестивала је начелник општине Прњавор.

СРНА /Т.С/