Načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove i investicije Prnjavora Dalibor Preradović rekao je da je u toku akcija održavanja drvoreda na javnim površinama, koja podrazumijeva uklanjanje bolesnih stabala i onih koja predstavljaju opasnost za opštu bezbjednost građana i njihovu imovinu.

Preradović je na današnjoj konferenciji za novinare rekao da je ovo odjeljenje prošle godine angažovalo Šumsku upravu u Prnjavoru da izvrši procjenu stanja određenih drvoreda.

Prema njegovim riječima, kontrolisani su drvoredi od Ulice Svetog Save, parka kod Sportske dvorane “Sloga”, drveća u školskim dvorištima, do drveća u ulicama Beogradskoj, Hilandarskoj i Novaka Pivaševića zbog ranijih slučajeva obaranja drveća usljed nevremena.

U 2017. godini usljed olujnog nevremena zabilježen je slučaj pada drveta na automobil u kretanju u kojem se nalazila četvoročlana porodica, dok je tri godine ranije u parku usljed pada grane jednom djetetu slomljena noga.

“Komisija koju je imenovala Šumska uprava dala je mišljenje o svakom pojedinačnom drvetu uz odgovarajuću preporuku. U toku ove godine mi smo obezbijedili potrebna sredstva, izvršili orezivanje drveća u skladu sa tim mišljenjem”, rekao je Preradović.

U ovoj akciji zbog bolesti stabla ili zato što predstavljaju opasnost po sugrađane i njihovu imovinu uklonjena su stabla kod Dječijeg vrtića “Naša radost”, dva bora ispred Gimnazije, kao i stabla u Hilandarskoj ulici.

Prema podacima ovog opštinskog odjeljenja do sada je uklonjeno 21 stablo, od predviđenih 35.

Na mjestima gdje su uklonjena stabla na jesen će biti zasađena nova, iste vrste.

Preradović je napomenuo da u parku kod Dječijeg vrtića “Naša radost” neće biti zasađeno crnogorično drveće kao ranije, zbog plitkog korijena već adekvatno drveće koje će moći opstati na toj lokaciji.

“Opština Prnjavor je u ranijim akcijama već posadila 50 sadnica u Ulici Vuka Karadžića, uređen je i gradski trg, a na jesen će biti zasađena stabla koja su sada uklonjena u drvoredima, uključujući i 20 stabala koja je vjetar usljed nevremena prije dvije godine oborio u Beogradskoj ulici”, kaže Preradović.

SRNA, T.S.