Preobraženjska litija prošla je juče ulicama Prnjavora, čime je počelo obilježavanje krsne slave opštine – Preobraženja Gospodnjeg.

Litija, koju su predvodili sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve i predstavnici lokalne vlasti, se na putu od Beogradske do Hilandarske ulice zaustavila kod Spomenika junacima grada, gdje je sveštenstvo služilo pomen poginulim borcima u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Protonamjesnik Duško Drinić podsjetio je da se preobraženjska litija u Prnjavoru održava petu godinu.

Drinić je istakao da Preobraženje kao praznik uvijek iznova poziva vjernike na lično preobraženje.

“Svake godine je sve više naših vjernika koji uzimaju učešće u litiji. Kroz sve protekle godine uvijek nas je poslužilo i lijepo vrijeme i odziv je bio zadovoljavajući” , rekao je Drinić Srni.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš rekao je da litijom počinje obilježavanje krsne slave opštine.

“Uvjeren sam da od Preobraženja do Preobraženja svi zajedno napravimo jedan iskorak u razvoju naše lokalne zajednice, ali i razvoju svakoga od nas kao ličnosti. Sigurno ćemo i narednih godina nastaviti na isti način da obilježavamo krsnu slavu, jer broj ljudi okupljen na večerašnjoj litiji govori da ovo već postaje tradicija”, rekao je Tomaš Srni.

Tomaš je svim sugrađanima poželio mnogo zdravlja, sreće i uspjeha i zahvalio sveštenstvu, a posebno protonamjesniku Driniću koji je litiju u Prnjavoru uveo prije pet godina, kao i njegovom doprinosu vidljivom napretku u obnovi Hrama Svetog velikomučenika Georgija.

Večernjem bogosluženju i litiji prisustvovao je i predsjednik Skupštine opštine Prnjavor Željko Simić, koji je rekao da je bilo zadovoljstvo učestvovati u večerašnjoj svetkovini sa predstavnicima svih sfera društvenog života opštine.

Simić je izrazio zadovoljstvo odzivom sugrađana, kao i nadu da će se iz godine u godinu na litiji okupljati sve veći broj ljudi.

Nakon litije je u Hramu Svetog velikomučenika Georgija obavljeno lomljenje slavskog kolača.

Danas, na Preobraženje Gospodnje, biće služena liturgija u hramu Svetog velikomučenika Georgija u 9.00 časova i Spomen-hramu na Vučijaku u 10.00 časova.

Parastos i polaganje vijenaca na spomenik poginulim borcima Vojske Republike Srpske na Vučijaku planirani su za 11.00 časova.

Slavski ručak, kojem će prisustvovati brojne zvanice i gosti, predstavnici političkog, privrednog, kulturnog, sportskog i vjerskog života predviđen je za 12.00 časova u restoranu “Leburić”.

SRNA, T.S.