Преображењска литија прошла је јуче улицама Прњавора, чиме је почело обиљежавање крсне славе општине – Преображења Господњег.

Литија, коју су предводили свештенство Српске православне цркве и представници локалне власти, се на путу од Београдске до Хиландарске улице зауставила код Споменика јунацима града, гдје је свештенство служило помен погинулим борцима у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

Протонамјесник Душко Дринић подсјетио је да се преображењска литија у Прњавору одржава пету годину.

Дринић је истакао да Преображење као празник увијек изнова позива вјернике на лично преображење.

“Сваке године је све више наших вјерника који узимају учешће у литији. Кроз све протекле године увијек нас је послужило и лијепо вријеме и одзив је био задовољавајући” , рекао је Дринић Срни.

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш рекао је да литијом почиње обиљежавање крсне славе општине.

“Увјерен сам да од Преображења до Преображења сви заједно направимо један искорак у развоју наше локалне заједнице, али и развоју свакога од нас као личности. Сигурно ћемо и наредних година наставити на исти начин да обиљежавамо крсну славу, јер број људи окупљен на вечерашњој литији говори да ово већ постаје традиција”, рекао је Томаш Срни.

Томаш је свим суграђанима пожелио много здравља, среће и успјеха и захвалио свештенству, а посебно протонамјеснику Дринићу који је литију у Прњавору увео прије пет година, као и његовом доприносу видљивом напретку у обнови Храма Светог великомученика Георгија.

Вечерњем богослужењу и литији присуствовао је и предсједник Скупштине општине Прњавор Жељко Симић, који је рекао да је било задовољство учествовати у вечерашњој светковини са представницима свих сфера друштвеног живота општине.

Симић је изразио задовољство одзивом суграђана, као и наду да ће се из године у годину на литији окупљати све већи број људи.

Након литије је у Храму Светог великомученика Георгија обављено ломљење славског колача.

Данас, на Преображење Господње, биће служена литургија у храму Светог великомученика Георгија у 9.00 часова и Спомен-храму на Вучијаку у 10.00 часова.

Парастос и полагање вијенаца на споменик погинулим борцима Војске Републике Српске на Вучијаку планирани су за 11.00 часова.

Славски ручак, којем ће присуствовати бројне званице и гости, представници политичког, привредног, културног, спортског и вјерског живота предвиђен је за 12.00 часова у ресторану “Лебурић”.

СРНА, Т.С.