Za učenike osmih i devetih razreda osnovne škole i srednjoškolce u Prnjavoru danas je izvedena predstava „Zato što te se plašim“ koja se kroz tri segmenta – predstavu, predavanje psihologa i interaktivno učešće publike bavi problematikom nasilja u društvu.

Psiholog Žarko Trebješanin kaže da je prijatno iznenađen reakcijom mladih Prnjavorčana koji su došli da pogledaju predstavu. “Gostovali smo u mnogim gradovima gde sam imao prilike da vidim da su deca nedovoljno koncentrisana ili dobacuju tokom predstave što je tipično ponašanje kada su u velikoj grupi, međutim danas sam u Prnjavoru zapazio da su odmah od početka pažljivo slušali i adekvatno reagovali na postavljene situacije. U trećem delu kada su oni trebali da režiraju jednu scenu kako da onaj ko je žrtva izbegne nasilje i sačuva imovinu, imali su dobre predloge, što je najbolji test kako su shvatili problem“ , rekao je Trebješanin u izjavi Srni.

On kaže da je jedno iskustvo predavanje koje publici može dati dosta saznanja i utiče na um, ali da ova predstava djeluje i na emocije, na lični doživljaj da se može nešto bitno pokrenuti i promijeniti stav prema nasilju. “Smisao čitavog ovog programa jeste da mladi ne treba da pokazuju slabost, strah, nego da trebaju naučiti da se mogu suprotstaviti nasilju, ali nikako nasilnim sredstvima, jer nasilje izaziva nasilje, tako ništa nećete rešiti, a napravićete nove probleme, prije svega sebi, a potom i drugima“ , napominje ovaj psiholog.

Trebješanin naglašava da se mora pronaći racionalan, razuman način da se nasilje zaustavi, a da je važno i shvatiti da nasilje nije samo problem žrtve, individue, već ozbiljan društveni problem. “ Dešava se da u školi ako se negde dozvoli nasilje ili se ne reaguje to postaje uzor, širi se. To društvo ne sme tolerisati i takvo ponašanje mora kažnjavati. Problem nasilja je problem celog društva i svi se po automatizmu moraju odmah okrenuti protiv onoga ko vrši nasilje“ , kaže Trebješanin.
On ističe da svako društvo koje želi biti stabilno i da se razvija mora promovisati solidarnost, empatiju, saosjećanje, nesebičnu pomoć drugima, a ne ljude koji su agresivni, destruktivni, bezobzirni, bahati, koji gledaju samo sopstvene interese.

Trebješanin je ukazao i da većina medija htjeli to ili ne, propagiraju nasilje, pišu na senzacionalistički način, čime nasilnicima daju neki vid reklame što je loše jer su mladi skloni da se identifikuju i nalaze uzor u ljudima o kojima se piše ili priča bez obzira da li su dobri ili loši, po čemu su čuveni. “ Sve je više rijaliti programa u kojima su najpoznatiji oni koji su najmanje vredni, zato je potrebno da se mladima što više govori o nasilju“ , kaže on.

Ranko Divović iz firme “Zdrav život“ iz Beograda, u čijoj je produkciji nastala predstava, kaže da program postoji oko 6 godina i da je predstavu do sada vidjelo oko 150.000 djece u Srbiji i Crnoj Gori, kao i da premijernim izvođenjem u Prnjavoru počinju aktivnosti na realizaciji projekta i u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

“Najosetljivije i najvažnije dečije problematike obrađujemo našim programom, uvijek je to kroz umjetnost, kroz neko iskustvo, ali i kroz stav, mišljenje i predavanje ljudi koji su veliki autoriteti u toj oblasti, kakav je profesor Trebješanin“ , kaže Divović.

Današnju predstavu u Centru za kulturu pratila je i učenica osmog razreda S.R. koja je kako je rekla u izjavi Srni bila i sama žrtva vršnjačkog nasilja. Ona smatra da su samopouzdanje i stav koji se zauzme najbitniji faktori u suočavanju sa vršnjačkim nasiljem, da je presudno imati dovoljno snage da nekome kažeš ne.“Od drugog razreda sam često bila odbačena, izložena podrugivanju, omalovažavanju na sve načine. Svaki pokušaj odbrane sa moje strane je bio bezuspješan, zbog čega sam često znala prećutati problem, sagnuti glavu“ , kaže ova mlada djevojka koja je na problem ukazala svima koji bi mogli pomoći, od roditelja do pedagoga i psihologa.

Samopouzdanje je nastojala popraviti treniranjem karatea koje ipak kaže često nije bilo dovoljno da reaguje na provokaciju ili maltretiranje. “Jednostavno bih sve prećutala. U zadnje vrijeme je bilo i fizičkog i psihičkog pritiska. Bio je to težak period, jer je drugima hiljadu puta lakše da se ne miješaju kako možda stajući na moju stranu ne bi umanjili svoj ugled u društvu ili slično. Ona psihologija da će problem sa godinama proći ili će se smanjiti pokazala se kao neuspješna“ , kaže ona.

Direktor Osnovne škole “Branko Ćopić“ Jasmina Malešević kaže da se učenici sami javljaju, ukazuju na probleme sa kojima se susreću i da škola odmah reaguje na ovakve slučajeve, ali da je mnogo primjera u kojima je zakazala sama porodica djeteta. “U rješavanje problema se prvo uključuje razredni starješina, potom i pedagog, psiholog, direktor, sarađujemo sa policijom, nadležnim ministarstvima. Svima nam je u cilju da ne ostanemo gluhi i nijemi na takve slučajeve“ , pojasnila je Maleševićeva.

Predstava koja je organizovana u okviru programa obilježavanja 24. marta Dana opštine Prnjavor biće izvedena i u terminu od 17.00 časova.

SRNA, T.S.