Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija posjetio je opštinu Prnjavor i održao sastanak sa načelnikom opštine, Darkom Tomaš. Na  sastanku se razgovaralo o trenutnom stanju i problemima vezanim za ovu lokalnu zajednicu, a takođe i o realizaciji planiranih projekata u narednom periodu.

 

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, istakao je da uspijeh Republike Srpske, kao i Bosne i Hercegovine, zavisi isključivo od rada lokalnih zajednica. „Moj cilj jeste da u narednom periodu posjetim što veći broj opština i gradova naše zemlje, i da zajedno sa njihovim rukovodstvom razgovaramo na temu zajedničkog djelovanja sa ciljem rješavanja problema građana“, kazao je gospodin Tegeltija dodavšti da je opština Prnjavor među prvim  lokalnim zajednicama koja je svojim radom izabrana za buduću saradnju. „Činjenica je da je Prnjavor stabilna lokalna zajednica koja ima svoj razvojni program i koja uspješno ide ka postizanju zacrtanih ciljeva. Savjet ministara BiH pružiće pomoć u cilju rješavanja problema vodosnabdjevanja kroz odgovarajuće međunarodno finansiranje. Ja sam siguran da ćemo uspjeti realizovati nekoliko projekata koji su od važnosti za opštinu Prnjavor. Najveća podrška uvijek je dolazila od strane Vlade Republike Srpske i siguran sam da će u ovom slučaju tako i ostati“ rekao je predsjedavajući naglašivši da Savjet ministara BiH pruža veliku podršku načelniku Tomašu, da sa svojom upravom radi ono što je neophodno za razvoj Prnjavora.

Načelnik opštine Darko Tomaš se zahvalio predsjedavajućem na posjeti opštini Prnjavor i podršci, koju je kao funkcioner republičkog nivoa, pružio Prnjavoru. „Prethodne četiri godine bile su intenzivne u smislu investicionog ciklusa na području naše lokalne zajednice. Uloženo je preko 16 i po miliona maraka, a od tog iznosa preko 10 miliona bila su direktna ulaganja Vlade RS i višših nivoa vlasti“, rekao je načelnik.

Tomaš je takođe napomenuo da je Vlada RS, dok je gospodin Tegeltija bio njen sastavni dio, opštini Prnjavor bez naknade prenijela zemljište površine preko 120 hektara na kojem je sagrađena poslovna zona „Vijaka“, čija je tržišna vrijenost preko 24 milona maraka. „ Povećavamo sredstva u budžetu, doprinosimo razvoju lokalne zajednice otvaranjem novih radnih mjesta i privrednih subjekata, a danas smo se složili da na isti način nastavimo i u narednom periodu“, dodao je Tomaš.

Što se tiče finansija, zaključeno je da opština Prnjavor predstavlja jednu od najstabilnijih lokalnih zajednica te da su u posljednje četiri godine svi izvještaji o izvršenju budžeta imali iskazan suficit, te da opština nema nikakav problem u tekućim plaćanjima.