Opština Prnjavor danas je potpisala  ugovore  za dodjelu podsticaja poslodavcima za zapošljavanje u privredi. Ugovori su potpisani sa šest preduzetnika opštine Prnjavor, koji su ispunili kriterijume, a podsticajna sredstva su namijenjena zapošljavanju 20 lica koja se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje.

„Ukupna vrijednost projekta jeste 80.000,00 maraka, od toga je 40.000,00 maraka obezbjedila opština Prnjavor, a 40.000,00 Vlada Švajcarske preko UNDP-a odnosno MEG projekta. Ovo je prvi put da Opština Prnjavor na ovaj način podstiče privrednike u zapošljavanju, a  svakako da nije posljednji“ , rekao je načelnik opštine, Darko Tomaš.

Tomaš je dodao da što se tiče predviđenih sredstava od 80.000,00 maraka, Opština Prnjavor će u prvih šest mjeseci sufinansirati  iznos najniže neto plate u Republici Srpskoj, odnosno iznos od  657,00 KM, a obaveza poslodavca je da radnika zadrži najmanje godinu dana na radnom mjestu. Načelnik je izrazio  uvjerenje da će svi koji se pokažu kao pravi radnici uspjeti zadržati svoje radno mjesto kod istog poslodavca i nakon tog perioda.

„Poslednje dvije godine smo predano radili da ispunimo sve uslove koje je MEG projekat postavio pred nas, dobili smo sredstva za rekonstrukciju  ulice Vida Nježića, kao i za podsticaje privrednicima“, naveo je Tomaš i pojasnio  da su ugovori osim sa privrednicima koji posluju u gradskoj zoni, potpisani i sa privrednicima iz Palačkovaca, Mračaja, Velike Ilove.

 

 

Preduzetnik Gregor Ovad, ispred preduzeća „BPS“, koji posluje u drvo- prerađivačkoj oblasti kaže da su u ovom projektu tražili tri radnika.

“Činjenica je da radnika nedostaje, posebno u našoj oblasti jer posao nije jednostavan. Izvozno smo orjentisani prema tržištima Italije, Češke i Slovenije i namjera nam je da proširujemo poslovanje. Već smo raspisali oglas za prijem još dva radnika i nadam se da nećemo morati dovoditi radnu snagu iz drugih opština“ , kaže Ovad. On smatra da je projekat sufinansiranja zapošljavanja pozitivan primjer saradnje lokalne vlasti i privrednika i da bi sa takvom praksom trebalo nastaviti i dalje.

Na javni poziv koji je raspisala lokalna uprava prijavilo se  16  privrednih subjekata, a nakon bodovanja prema određenim kriterijumima šest ih je danas potpisalo ugovore, to su preduzeće „ Leburić komerc“, trgovina „Boba“, „Agroprom“, preduzeće „BPS“, „Ružičić“ d.o.o. i preduzeće „ PRO-CARPA“. Najviše sredstava iz ovog podsticaja dobiće preduzeće “Leburić komerc“  koje će zaposliti 11 radnika.