Општина Прњавор данас је потписала  уговоре  за додјелу подстицаја послодавцима за запошљавање у привреди. Уговори су потписани са шест предузетника општине Прњавор, који су испунили критеријуме, а подстицајна средства су намијењена запошљавању 20 лица која се налазе на евиденцији Завода за запошљавање.

„Укупна вриједност пројекта јесте 80.000,00 марака, од тога је 40.000,00 марака обезбједила општина Прњавор, а 40.000,00 Влада Швајцарске преко УНДП-а односно МЕГ пројекта. Ово је први пут да Општина Прњавор на овај начин подстиче привреднике у запошљавању, а  свакако да није посљедњи“ , рекао је начелник општине, Дарко Томаш.

Томаш је додао да што се тиче предвиђених средстава од 80.000,00 марака, Општина Прњавор ће у првих шест мјесеци суфинансирати  износ најниже нето плате у Републици Српској, односно износ од  657,00 КМ, а обавеза послодавца је да радника задржи најмање годину дана на радном мјесту. Начелник је изразио  увјерење да ће сви који се покажу као прави радници успјети задржати своје радно мјесто код истог послодавца и након тог периода.

„Последње двије године смо предано радили да испунимо све услове које је МЕГ пројекат поставио пред нас, добили смо средства за реконструкцију  улице Вида Њежића, као и за подстицаје привредницима“, навео је Томаш и појаснио  да су уговори осим са привредницима који послују у градској зони, потписани и са привредницима из Палачковаца, Мрачаја, Велике Илове.

 

 

Предузетник Грегор Овад, испред предузећа „БПС“, који послује у дрво- прерађивачкој области каже да су у овом пројекту тражили три радника.

“Чињеница је да радника недостаје, посебно у нашој области јер посао није једноставан. Извозно смо орјентисани према тржиштима Италије, Чешке и Словеније и намјера нам је да проширујемо пословање. Већ смо расписали оглас за пријем још два радника и надам се да нећемо морати доводити радну снагу из других општина“ , каже Овад. Он сматра да је пројекат суфинансирања запошљавања позитиван примјер сарадње локалне власти и привредника и да би са таквом праксом требало наставити и даље.

На јавни позив који је расписала локална управа пријавило се  16  привредних субјеката, а након бодовања према одређеним критеријумима шест их је данас потписало уговоре, то су предузеће „ Лебурић комерц“, трговина „Боба“, „Агропром“, предузеће „БПС“, „Ружичић“ д.о.о. и предузеће „ PRO-CARPA“. Највише средстава из овог подстицаја добиће предузеће “Лебурић комерц“  које ће запослити 11 радника.