Poljoprivredni proizvođači sa područja opštine Prnjavor, njih dvadeset, potpisalo je danas ugovore o dodjeli plastenika, u čijem su subvencionisanju osim poljoprivrednika učestvovali opština Prnjavor i Nevladina organizacija „Muslim Aid“ iz Sarajeva.

Učešće lokalne zajednice  i organizacije „Muslim Aid“ iznosi po 40 odsto vrijednosti projekta, istakao je načelnik Odjeljenja za pljoprivredu vodoprivredu i šumarstvo opštine Prnjavor, Mišo Vujić. „To je iznos od po 19.880 KM ili po jednom korisniku 994 KM. Poljoprivredni  proizvođači su učestvovali sa 20 odsto finansijskih sredstava ili sa 497 KM“ , precizirao je Vujić.

Plastenici su površine 100 metara kvadratnih sa metalnom konstrukcijom, PVC folijom, sistemom za navodnjavanje, malč folijom, sadnim materijalom, a poljoprivrednici su prošli i potrebnu edukaciju, dodao je Vujić.

Predstavnik organizacije „Muslim Aid“  Admir Hodžić  kaže da je ova nevladina organizacija u ovoj  godini realizovala projekat plasteničke proizvodnje u 10 opština, kao i da je planirano da se na jesen projekat realizuje sa još 10 opština širom BiH.

„Drago nam je da je opština Prnjavor po prvi put učestvovala u ovom projektu, a  dodatno nas ohrabruje što je ovdje bilo čak 30 prijavljenih kandidata na prvi javni poziv“ , rekao je Hodžić.

 

Potpisivanje ugovora je prvi dio projekta.  U narednih 10 do 15 dana, u zavisnosti od vremenskih uslova,  uslijediće druga faza, odnosno postavljanje plastenika sa kompletnom dodatnom opremom, najavio je Hodžić. Nakon slijedi period od tri godine monitoringa tokom kojeg će stručnjaci pratiti korisnike,  davati im preporuke kako bi projekat na kraju imao pozitivne rezultate.