Načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš, i načelnik opštine Čelinac, Momčilo Zeljković, potpisali su danas u Prnjavoru sporazum o realizaciji zajedničkog projekta vodosnabdjevanja naselja Gornji Vijačani u opštini Prnjavor, i Vijačani Gornji u opštini Čelinac, u kojima živi oko stotinu porodica.

Zeljković kaže da je na ovom području od ranije izražen problem u vodosnabdjevanju lokalnog stanovništva, a dodatni problem predstavlja manjak prirodnih izvorišta.

„Osim putne infrastrukture ovo je jedno od primarnih pitanja za stanovnika obje opštine. Opština Čelinac je već obavila geo-mehaničko istraživanje, locirali smo dva mogućeg nalazišta vode – Lončarica i Previja. Sledeći korak je ispitna bušotina što je po ovom sporazumu u obavezi opštine Prnjavor “ , pojasnio je Zeljković. On je dodao da je obaveza opštine Čelinac i da izradi kompletnu projektnu dokumentaciju bunara i vodovodne mreže, dok će finansijsko učešće opština biti srazmjerno broju korisnika.

„Mi imamo planirana sredstava i veoma smo zainteresovani da se taj projekat realizuje tokom ovog ljeta“ , naglasio je Zeljković. Načelnik Čelinca kaže da je predmet današnjeg sastanka u Prnjavoru bila i zajednička putna infrastruktura, prije svega dio regionalnog puta preko Reljevca. „Usaglasili smo se da zajednički nastupimo prema preduzeći ‘Putevi Republike Srpske’ da se izvrši sanacija oštećenog kolovoza. Razmijenili smo mišljenja i mogućnosti u pogledu povezivanja dvije opštine preko Branešaca, odnosno Čivčija i na pravcu Brezičani i Kokori“ , izjavio je Zeljković.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš kaže da je na osnovu razgovora utvrđeno da su sve porodice na području dvije mjesne zajednice zainteresovane za kvalitetno rješenje sa snabdjevanjem vodom. On je napomenuo da se vrijednost projekta i rokovi za izvođenje radova trenutno ne znaju, odnosno ne mogu se odrediti prije pronalaska bunara. „Vrijednost se ne može unaprijed odrediti jer je pitanje na kojoj dubini će se pronaći voda. Opština Prnjavor će napraviti prvu bušotinu na Lončarici, nakon čega će se obaviti sve potrebne analize“ , pojasnio je Tomaš.  (SRNA)