Представници десет општина у Босни и Херцеговини потписали су меморандум о разумијевању потврдивши своју опредијељеност за укључивање ромских грађана у рад локалних власти.

То је дио заједничког програма Европске уније и Вијећа Европе – ROMACTED (“Промоција доброг управљања и оснаживања ромске заједнице на локалном нивоу”) који је званично представљен у Сарајеву 20. марта. Циљ програма је оснажити ромско становништво у локалним заједницама и допринијети унапређењу живота ове рањиве групе.

Вршилац дужности шефа Одјела за друштвени развој, цивилно друштво и прекограничну сарадњу при Делегацији Европске уније у БиХ Ђанлука Ванини, истакао је да недискриминација и интеграција мањинских група представљају основне вриједности на којима је базирана Европска унија.

Главни партнер Европске уније у проведби програма ROMACTED је Вијеће Европе.

Према ријечима шефа уреда Вијећа Европе у БиХ Драхослава Стефанека, циљ програма је изналажење иновативних рјешења за инклузију Рома на локалном нивоу.

Према ријечима Циљеви програма већ се налазе у Стратегији и Акционом плану БиХ за инклузију ромске популације, истакла је помоћница министрице за људска права и избјеглице Салиха Ђудерија. Она је подсјетила да још увијек у БиХ 60 посто припадника ромске популације у БиХ треба неку врсту помоћи, а више од 80 посто радно способног дијела ромског становништва је незапослено.

Програм ROMACTED ће бити реализован у 10 општина у БиХ и то у Бијељини, Брчко Дистрикту, Доњем Вакуфу, Градишци, Какњу, Прњавору, Тузли, Високом, Вукосављу и Травнику.

Након потписивања меморандума о разумијевању услиједила је панел дискусија, на којој су представници ромских удружења из БиХ имали прилику да размијене искуства са члановима међународних невладиних организација.

ROMACTED програм се проводи у шест земаља западног Балкана и у Турској и трајат ће до 30. априла 2020. године. Програмом ће бити обухваћено укупно 50 локалних заједница, односно општина у овим државама, а за његову реализацију Европска унија и Вијеће Европе су издвојили 3,7 милиона еура.

europa.ba