Načelnik opštine, Darko Tomaš i predstavnici Opštinske organizacije Crvenog krsta Prnjavor posjetili su danas porodicu Predraga Spasojevića iz Crkvene koji je korisnik programa „Starenje i zdravlje“ od aprila prošle godine i socijalno ugroženu porodicu Kajice i Darinke Savković iz Vršana kojima Crveni krst pomaže još od 2008. godine, a u program su uvršteni uz pomoć Centra za socijalni rad.

Projektom „Starenje i zdravlje“ koje se na području opštine Prnjavor drugu godinu realizuje u okviru partnerstva OO Crvenog krsta Prnjavor, opštine Prnjavor i Crvenog krsta Švajcarske trenutno je obuhvaćeno 60 korisnika.

Radnik OO CK Prnjavor, Nada Blagojević ističe da je od ovog broja 10 porodica koje su zbog teškog socijalnog položaja  korisnici Centra za socijalni rad, a ova ustanova za njih snosi dio troškova.

„Korisnike imamo na području cijele opštine. Na projektu je angažovano pet njegovateljica medicinskih sestara, imamo na raspolaganju četiri vozila, stalno smo na terenu. Usluge koje pružamo zavise od slučaja do slučaja, pomoć u održavanju lične higijene, prostora u kojem borave korisnici, kupovina namirnica, nabavka lijekova, pomoć pri odlasku doktoru“ , pojasnila je Blagojević.

Načelnik opštine, Darko Tomaš podsjetio je da je ovo druga od četiri godine realizacije projekta predviđene potpisanim sporazumom sa Crvenim krstom Švajcarske.

„Iznos godišnjeg budžeta projekta je viši od 100.000 KM, opština Prnjavor u troškovima učestvuje sa 30 odsto, jedan dio troškova snose sami korisnici, izuzev onih koji su korisnici Centra za socijalni rad, a ostatak pokriva Crveni krst Švajcarske“ , precizirao je Tomaš.

On kaže da se tokom današnje posjete dvjema porodicama korisnicima projekta uvjerio u njegovu opravdanost i istakao da će opština uvijek naći način da pomogne realizaciju aktivnosti Crvenog krsta.

„Svim ljudima iz OO CK koji rade na projektu dugujemo veliku zahvalnost jer je ovo težak, naporan i zahtjevan posao, a vidimo na terenu da su korisnici zadovoljni pruženom uslugom“, rekao je Tomaš.

On je podsjetio i da je opština Prnjavor u ovoj godini jedno svoje vozilo dala u trajno vlasništvo Crvenom krstu.

Iz OO CK i opštine Prnjavor ističu da očekuju da bi u narednoj godini projektom „Starenje i zdravlje“ trebalo biti obuhvaćeno 80 korisnika.