Полагањем вијенаца у Спомен парку код биста четири народна хероја НОР-а са подручја општине Прњавор, споменика јунацима града и споменика жртвама фашистичког терора у градском парку обиљежен  је 9.мај, Дан побједе над фашизмом.
Предсједник ОО СУБНОР-а Прњавор Раде Радоњић истакао је у изјави да су у чланству ове организације још четири преживјела борца из тог периода.
„Број преживјелих бораца НОР-а се из године у годину смањује, али ми настојимо да оваквим окупљањима сачувамо успомену на ратна дешавања у којима је са подручја наше општине учествовало 4.500 бораца, од којих је око хиљаду своје кости оставило на ратиштима широм некадашње Југославије“ , истакао је Радоњић.
Он каже да организација на чијем је челу настоји да очува у добром стању и споменике из Другог свјетског рата.
„Обновили смо многе спомен плоче, а на Љубићу смо завршили спомен обиљежје и парк са клупама и излетиштем да нас подсјећају на групу људи који су 14. октобра 1941. године изашли на то брдо и формирали прву партизанску чету“ , рекао је Радоњић. Радоњић је подсјетио и да је на подручју општине Прњавор први метак на непријатељске снаге испалио Тане Прерадовић 8. октобра 1941. године у Доњим Вијачанима.
Данашњем полагању вијенаца присуствовао је и начелник општине Прњавор Дарко Томаш који је рекао да 9.мај није обичан дан јер је поразом фашистичког режима 1945. године опредјељен даљи развој Европе, а пет година касније установљењем  Шуманове декларације створен почетни основ модерне Европе, односно данашње Европске Уније.
„Обиљежили смо два важна дана на исти датум. Због њиховог историјског значаја данас смо овдје“ , нагласио је Томаш.
Он је изразио увјерење да младе генерације кроз школске часове из историје могу довољно сазнати о дешавањима у Другом свјетском рату, те да је на сваком појединцу да усвоји, запамти и задржи сазнања у мјери којој то жели.

Општина Прњавор је у Другом свјетском рату дала четири народа хероја – Вида Њежића, Раду Врањешевић, Новака Пивашевића и Станка Вукашиновића.

/СРНА/