U svim školama na području opštine Prnjavor, danas je počela nastava u novoj školskoj 2019/2020. godini, a prvi put u školske klupe, u osam osnovnih škola sjela su i 273 prvačića. Tim povodom, danas je načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš sa svojim saradnicima, posjetio đake prvake i uručio im prigodne poklone za uspješan početak školovanja.

Najviše prvačića upisano je, kao i prethodnih godina  u dvije gradske osnovne škole, OŠ „Branko Ćopić“ i OŠ „Nikola Tesla“, međutim i u Prnjavoru je evidentan trend smanjenja broja učenika upisanih u prvi razred, naglasio je načelnik opštine Prnjavor, Drako Tomaš.

„To nije trend samo kod nas nego u cijeloj Republici Srpskoj, ali i u okruženju. Ove godine imamo 273 prvačića što je u odnosu na prošlu godinu manje za 21 učenika“ , rekao je Tomaš.

Direktor Osnovne škole „Nikola Tesla“ u Prnjavoru Vojin Gluvić kaže da ove godine imaju 96 prvačića, što je za 10 više u odnosu na godinu ranije. „Organizaciono i kadrovski smo spremno dočekali početak nove školske godine, a od prvog do devetog razreda  nastavu će pohađati oko 900 učenika“ , istakao je Gluvić.

Prvi dan škole spremno su dočekali i u Osnovnoj školi „Branko Ćopić“. Upisana su 83 učenika prvog razreda, od čega 63 u centralnoj školi,  16 u područnoj školi Glogovac i četiri u Podgajcima. „Sve pripreme su završene na vrijeme, nastavnici su tokom ljetne pauze bili na potrebnim savjetovanjima. Spremno dočekujemo 729 učenika, a jako je važno da svi naši radnici ove godine imaju normu i rade“ , rekla je direktor škole Jasmina Malešević.

2. septembar spremno je dočekan i u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Gornjim Smrtićima. U ovoj školi koja ima i tri područna odjeljenja upisano je ukupno 26 prvačića, a ukupan broj učenika koji pohađaju školu jeste 217. Đake prvake sa prigodnim poklonima i lijepim željama na početku školovanja, posjetili su zamjenik načelnika opštine Prnjavor, Slaviša Milanković i odbornik u Skupštini opštine Neđeljko Živanić.

Rukovodstvo opštine Prnjavor danas je posjetilo učenike, prvake i  u OŠ „Meša Selimović“,  N.Lišnja, u područnoj školi OŠ „Branko Ćopić“ u Štrpcima i u OŠ „Miloš Crnjanski“ u Crkvenoj. Tokom naredne sedmice rukovodstvo opštine Prnjavor posjetiće đake prvake svih osnovnih škola sa područja opštine Prnjavor.