U Centru za kulturu je sinoć otvorena izložba „U susret Vuku“ u organizaciji SPKD „Prosvjeta“, Gradski odbor Banja Luka.  Putem fotografija, zapisa, rukopisa i dokumenta predstavljen je život i djelo reformatora srpskog jezika i pisma Vuka Stefanovića Karadžića.

Organizator izložbe i predsjednik SPKD „Prosvjeta“, Gradski odbor Banja Luka, Jelenko Bojić rekao je da je cilj ove postavke obilježavanje važnijih datuma iz kulturne istorije srpskog naroda. “Prošle godine obilježeno je 200 godina od objavljivanja prvog srpskog „Riječnika“, najveće Vukove knjige kojom je zadužio srpski narod. Vuk je zapisao da se narodi prepoznaju po jeziku i dok postoji jezik, dok ga proučavamo biće i naroda. Jezik ne možemo braniti i čuvati ako ne znamo dovoljno dobro kako je nastao i kolika je borba vođena da bi zaživio”, rekao je Bojić.

Izložbu „U susret Vuku“ otvorio je načelnik Odjeljenja za lokalni ekonomski razvoj i društvene djelatnosti Ljubiša Šikarac, koji je podsjetio da je izložba otvorena u okviru programa obilježavanja 24. marta, – Dana opštine.

“Nastojali smo se da sugrađanima ponudimo raznolike sadržaje, prilagođene i mladima i ozbiljnijim ljudima, onima koji vole kulturu, sport”, rekao je Šikarac. On je napomenuo da je besplatan ulaz za sve manifestacije povodom Dana opštine. Izložba “U susret Vuku” biće otvorena do 31. marta.