Opštinski štab za vanredne situacije održao je danas 26. sjednicu na kojoj je razmatrana trenutna epidemiološka situacija na području opštine Prnjavor.

Do ovog trenutka, registrovano je šest lica zaraženih virusom korona, rekao je načelnik opštine i komandant Opštinskog štaba za vanredne situacije, Darko Tomaš, nakon sjednice.

„Novooboljela osoba je doputovala iz Slovenije i od subote se nalazi u karantinu u Sportskoj dvorani „Sloga“. Lice nije imalo kontakata na području opštine i danas će biti prebačeno u banjalučki studentski centar.“, rekao je Tomaš i naglasio da su testirana i ostala lica koja se nalaze u dva opštinska karantina i da su njihovi nalazi negativni.

„Lica koja borave u karantinu u „Slogi“, neće napuštati karantin i biće ponovo testirani nakon osam ili devet dana“ , rekao je Tomaš i napomenuo da su lica u karantinu razdvojena po grupama, kako su pristizala.

Tomaš je rekao, da Opštinski štab za vanredne situacije raspolaže sa informacijom da će u narednim danima doći određeni broj sugrađana iz inostranstva i da se na današnjoj sjednici razgovaralo o obezbjeđivanju novih smještajnih kapaciteta.

„Apelujemo na sugrađane, da u koliko su u mogućnosti da odgode dolazak u zemlju, da to i urade, budući da je naredba republičkih vlasti, da sva lica koja dolaze preko granice u narednom periodu moraju u obavezan karantin u lokalnim zajednicama u trajanju od 14 dana“, rekao je Tomaš.

U skladu sa zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije, štab je donio odluku, da se od sutra dozvoli rad prodavnicama bijelom tehnikom, vodo i elektromaterijalom, sanitarijama, keramikom, boja i lakova.

Štab je donio i naredbu da se danas izvrši pranje i dezinfekcija svih javnih površina i objekata, kao i dezinfekcija i čišćenje zajedničkih prostorija i rukohvata u stambenim objektima.

Na današnjoj sjednici donesena je i odluka da se promijeni lokacija karantina za smještaj žena, djece, trudnica i drugih osoba iz osjetljivih katerogija, radi obezbjeđivanja boljih uslova smještaja. Karantin za osobe iz osjetljivih kategorija biće formiran u hotelu „Novi nacional“.

U protekla 24 časa, Opštinska komunalna policija kontrolisala je 18 lica koja imaju rješenje o kućnoj izolaciji i sva kontrolisana lica su poštovala propisanu mjeru.

Službenici Policijske stanice Prnjavor sankcionisali su jedno lice zbog kršenja odluke o zabrani kretanja lica iznad 65 godina.

Prema trenutnoj epidemiološkoj situaciji na području opštine Prnjavor, pod zdravstvenim nadzorom nalazi se 166 osoba, dok je 1041 lice izašlo iz karantina, po odobrenju epidemiologa.