Opštinski štab za vanredne situacije održao je 28. sjednicu na kojoj je konstatovano, da je trenutno sedam lica sa područja opštine Prnjavor zaraženo virusom korona, da je 147 lica pod zdravstvenim nadzorom, dok je 1069 osoba izašlo iz nadzora.

Komandant Opštinskog štaba za vanredne situacije i načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš rekao je na konferenciji za medije, da je novozaražena osoba, muškarac srednje životne dobi koji je od februara mjeseca hospitalizovan, prvo u bolnici u Tuzli, a od 30. marta u Univerzitetsko kliničkom centru u Banja Luci.

„Danas smo dobili rezultate da je lice pozitivno, ali treba napomenuti da zaraženo lice nije ostvarivalo kontakte na teritoriji naše opštine“, rekao je Tomaš.

Tomaš je naglasio, da se današnjoj sjednici štaba razgovaralo i o načinu da se pomogne sugrađanima, koji se trenutno nalaze u inostranstvu i nemaju mogućnosti da se tamo zadrže do normalizacije stanja, a imaju poteškoće da se vrate u Republiku Srpsku iz razloga isteka boravišnih ili radnih dozvola.

„Donijeli smo odluku da se Republičkom štabu za vanredne situacije uputi inicijativa da se zaduži Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju, da putem svojih predstavništava u zemljama gdje se nalazi najveći broj sezonskih radnika sa mjestom prebivališta iz Prnjavora organizuje prevoz lica koja moraju napustiti zemlju u kojoj trenutno borave, uz najavu vlastima tranzitnih zemalja da omoguće njihov povratak uz minimalna zadržavanja na graničnim prelazima“, rekao je Tomaš.

Tomaš je istakao, da je izuzetno važno da Republički štab za vanredne situacije unutar resornog ministarstva odredi kontakt osobe kojima bi lokalna zajednica mogla proslijeđivati raspoložive informacije o sugrađanima u inostranstvu kojima je pomoć potrebna.

„Od izuzetne važnosti nam je da naši sugrađani dolaze organizovano u grupama i spremni smo finansirati troškove prevoza do lokalne zajednice, ali zbog svojih nadležnosti nismo u mogućnosti organizovati ovakav vid prevoza u inostranstvu, niti uticati na tranzitne zemlje da po olakšanim procedurama propuste lica“, naglasio je Tomaš.

Tomaš je još jednom pozvao sugrađane koji borave u inostranstvu, da ukoliko su u mogućnosti odgode dolazak u zemlju, budući da naredbom republičkih vlasti sva lica koja dolaze preko granice u narednom periodu moraju u obavezan karantin u lokalnim zajednicama u trajanju od 14 dana.

Komandant Opštinskog štaba za vanredne situacije i načelnik opštine Darko Tomaš, napomenuo je, da je na sjednici štaba održanoj 15. marta donesen zaključak kojim je naloženo opštinskim službama da zajedno sa republičkim vlastima, analiziraju sve neophodne činjenice kako pomoći prnjavorskim privrednicima, kada se situacija normalizuje.

„Sve dok se situacija ne smiri, ne možemo govoriti o visini gubitaka u privredi od kojih zavise i konkretne mjere. U narednom periodu organizovaćemo sjednicu Skupštine na kojoj ćemo razgovarati o načinu pomoći privrednim subjektima. Očekujem da tada, svi politički subjekti zastupljeni u Skupštini opštine iznesu konstruktivne prijedloge“, rekao je Tomaš.

Opštinski štab za vanredne situacije osudio je svaki način promocije političkih partija u trenutnoj situaciji i pozvao sve koji žele da pomognu, uključujući i udruženja građana, organizacije i političke subjekte, da se obrate Crvenom krstu kao nadležnoj instituciji.

U protekla 24 časa, Opštinska komunalna policija kontrolisala je 31 lice koje ima rješenje o kućnoj izolaciji i sva kontrolisana lica su poštovala propisanu mjeru.

Službenici Policijske stanice Prnjavor, u protekla 24 časa sankcionisali su tri lica starija od 65 godine, a vezano za nepoštovanje mjere zabrane kretanja licima iznad 65 godina.

Opštinski štab za vanredne situacije poziva građane da poštuju propisane mjere, kako bi se spriječila mogućnost daljeg širenja virusa i povećanje broja oboljelih lica.