Opštinski štab za vanredne situacije održao je danas 20. sjednicu na kojoj je zaključeno, da je još jedno lice sa područja opštine oboljelo od virusa korona, dok se pod zdravstvenim nadzorom nalazi 972 lica.

Prema odobrenju epidemiologa, 350 lica izašlo je iz zdravstvenog nadzora.

Novooboljelo lice je ženska osoba, koja je doputovala iz zemlje zahvaćene infekcijom virusa korona i nalazila se u kućnoj izolaciji”, rekao je načelnik opštine i komandant Opštinskog štaba za vanredne situacije, Darko Tomaš, nakon sjednice štaba.

„Posljednjih dana kod lica su se pojavili simptomi bolesti, zbog čega je testirano. Budući da se radi o blažoj kliničkoj slici, lice će sutra biti prebačeno u studentski centar“ rekao je Tomaš i naglasio da se ostala četiri zaražena lica nalaze u banjalučkom studentskom centru.

Tomaš je apelovao na građane da poštuju mjere kućne izolacije, kako bi spriječili mogućnost širenja virusa i povećanje broja oboljelih.

„Opštinska komunalna policija je u protekla 24 časa, kontrolisala 105 lica, od kojih jedno lice nije poštovalo propisane mjere i protiv njega će biti pokrenut prekršajni postupak“, rekao je Tomaš.

Komandant Opštinskog štaba za vanredne situacije, Darko Tomaš pozvao je privredne subjekte kojima je trenutno dozvoljeno da obavljaju radnu aktivnost, da poštuju sve propisane epidemiološke mjere, da provode redovnu dezinfekciju i pojačanu higijensku kontrolu.

„Privredni subjekti su obavezni da u radnom procesu drže samo lica koja nisu bila u kontaktu sa zaraženim licima i licima koja su izolaciji, kako bi se maksimalno smanjila mogućnost prenošenja zaraze. Takođe, apelujemo na poslodavce da izdaju minimalan broj potvrda o kretanju u vrijeme policijskog časa i to isključivo za potrebe kretanja radi obavljanja radne aktivnosti“, rekao je Tomaš.

Tomaš je rekao, da će se u narednim danima razgovarati sa republičkim organima, na koji način omogućiti licima starijim od 65 godina koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom, da obavljaju poslove na poljoprivrednim imanjima.

On je napomenuo, da Crveni krst u saradnji sa Centrom sa socijalni rad i Civilnom zaštitom, organizuje nabavku prehrambenih paketa, za stara lica koja žive sama, bez pomoći drugih, a koji nisu u evidenciji Centra za socijalni rad, kao i besplatnu dostavu lijekova.

Na sjednici Opštinskog štaba za vanredne situacije je zaključeno, da će opštinske službe u saradnji sa republičkim organima, raditi na analizi, kako pomoći privrednicima u smislu određenih olakšica i pomoći privrednim subjektima, kada je nivo opštine u pitanju.

Opštinski štab za vanredne situacije zahvalio se privrednim subjektima i pojedincima, koji su ponudili ili pružili pomoć tokom trajanja mjera zaštite.