Општински штаб за ванредне ситуације одржао је данас 20. сједницу на којој је закључено, да је још једно лице са подручја општине обољело од вируса корона, док се под здравственим надзором налази 972 лица.

Према одобрењу епидемиолога, 350 лица изашло је из здравственог надзора.

Новообољело лице је женска особа, која је допутовала из земље захваћене инфекцијом вируса корона и налазила се у кућној изолацији”, рекао је начелник општине и командант Општинског штаба за ванредне ситуације, Дарко Томаш, након сједнице штаба.

„Посљедњих дана код лица су се појавили симптоми болести, због чега је тестирано. Будући да се ради о блажој клиничкој слици, лице ће сутра бити пребачено у студентски центар“ рекао је Томаш и нагласио да се остала четири заражена лица налазе у бањалучком студентском центру.

Томаш је апеловао на грађане да поштују мјере кућне изолације, како би спријечили могућност ширења вируса и повећање броја обољелих.

„Општинска комунална полиција је у протекла 24 часа, контролисала 105 лица, од којих једно лице није поштовало прописане мјере и против њега ће бити покренут прекршајни поступак“, рекао је Томаш.

Командант Општинског штаба за ванредне ситуације, Дарко Томаш позвао је привредне субјекте којима је тренутно дозвољено да обављају радну активност, да поштују све прописане епидемиолошке мјере, да проводе редовну дезинфекцију и појачану хигијенску контролу.

„Привредни субјекти су обавезни да у радном процесу држе само лица која нису била у контакту са зараженим лицима и лицима која су изолацији, како би се максимално смањила могућност преношења заразе. Такође, апелујемо на послодавце да издају минималан број потврда о кретању у вријеме полицијског часа и то искључиво за потребе кретања ради обављања радне активности“, рекао је Томаш.

Томаш је рекао, да ће се у наредним данима разговарати са републичким органима, на који начин омогућити лицима старијим од 65 година која се баве пољопривредном производњом, да обављају послове на пољопривредним имањима.

Он је напоменуо, да Црвени крст у сарадњи са Центром са социјални рад и Цивилном заштитом, организује набавку прехрамбених пакета, за стара лица која живе сама, без помоћи других, а који нису у евиденцији Центра за социјални рад, као и бесплатну доставу лијекова.

На сједници Општинског штаба за ванредне ситуације је закључено, да ће општинске службе у сарадњи са републичким органима, радити на анализи, како помоћи привредницима у смислу одређених олакшица и помоћи привредним субјектима, када је ниво општине у питању.

Општински штаб за ванредне ситуације захвалио се привредним субјектима и појединцима, који су понудили или пружили помоћ током трајања мјера заштите.