Nakon 44. sjednice Opštinskog štaba za vanredne situacije, komandant Štaba i načelnik opštine, Darko Tomaš rekao je, da je virus korona potvrđen dok još jednog lica sa područja opštine Prnjavor i da se radi o ženskoj osobe srednje životne dobi.

„Novozaraženo lice je u zemlju stiglo iz inostranstva, vlastitim prevozom u pratnji još jedne osobe i od ulaska u zemlju nalazilo se u lokalnom karantinu u hostelu „Vinčić“. Lice nema simptoma i biće prebačeno u banjalučki studentski centar“, rekao je Tomaš, te napomenuo da je posljednjih dana pojačano testiranje stanovništva, kako lica u karantinu, tako i zdravstvenih radnika i lica koja su imala kontakt sa pozitivnim licima.

Tomaš je naglasio, da Štab raspolaže informacijom, da je pozitivno i lice sa mjestom prebivališta u Novom Gradu, koje živi u Prnjavoru već nekoliko godina.

„Ovo lice je zbog zdravstvenih problema, koji se ne mogu dovesti u vezi sa virusom korona, nekoliko puta bilo u Domu zdravlja, odakle je upućeno u UKC BL, gdje mu je nakon drugog testiranja potvrđeno prisustvo virusa korona“, rekao je Tomaš.

Na današnjoj sjednici Opštinskog štaba za vanredne situacije, donesena je odluka da u dane prvomajskih praznika, prvi dan (1.maj) mogu raditi samo zdravstvene ustanove (uključujući i apoteke) i benzinske pumpe.

„Drugog dana mogu raditi i trgovine prehrambenom robom, poljoprivredne apoteke i zelena pijaca, u vremenu od 7.00 do 11.00 časova“, rekao je Tomaš.

On je napomenuo, da je Republički štab za vanredne situacije juče donio zaključak o zabrani kretanja u vrijeme prvomajskih praznika, od petka (1.maj) u 12.00 do subote (2.maj) u 5.00 časova, od subote (2.maj) u 12.00 časova do nedjelje (3.maj) u 5.00 časova i od nedjelje (3.maj) u 12.00 časova do ponedjeljka (4.maj) u 5.00 časova.

Prema izvještaju Opštinske komunalne policije u protekla 24 časa kontrolisano je 31 lice koje ima rješenje o kućnoj izolaciji i sve kontrole su uredne, a prema izvještaju Policijske stanice nije bilo sankcionisanih lica.

Prema trenutnoj epidemiološkoj situaciji, na području opštine Prnjavor pod zdravstvenim nadzorom nalazi se 136 lica, dok je 1266 po odobrenju epidemiologa, izašlo iz nadzora.