Након 44. сједнице Општинског штаба за ванредне ситуације, командант Штаба и начелник општине, Дарко Томаш рекао је, да је вирус корона потврђен док још једног лица са подручја општине Прњавор и да се ради о женској особе средње животне доби.

„Новозаражено лице је у земљу стигло из иностранства, властитим превозом у пратњи још једне особе и од уласка у земљу налазило се у локалном карантину у хостелу „Винчић“. Лице нема симптома и биће пребачено у бањалучки студентски центар“, рекао је Томаш, те напоменуо да је посљедњих дана појачано тестирање становништва, како лица у карантину, тако и здравствених радника и лица која су имала контакт са позитивним лицима.

Томаш је нагласио, да Штаб располаже информацијом, да је позитивно и лице са мјестом пребивалишта у Новом Граду, које живи у Прњавору већ неколико година.

„Ово лице је због здравствених проблема, који се не могу довести у вези са вирусом корона, неколико пута било у Дому здравља, одакле је упућено у УКЦ БЛ, гдје му је након другог тестирања потврђено присуство вируса корона“, рекао је Томаш.

На данашњој сједници Општинског штаба за ванредне ситуације, донесена је одлука да у дане првомајских празника, први дан (1.мај) могу радити само здравствене установе (укључујући и апотеке) и бензинске пумпе.

„Другог дана могу радити и трговине прехрамбеном робом, пољопривредне апотеке и зелена пијаца, у времену од 7.00 до 11.00 часова“, рекао је Томаш.

Он је напоменуо, да је Републички штаб за ванредне ситуације јуче донио закључак о забрани кретања у вријеме првомајских празника, од петка (1.мај) у 12.00 до суботе (2.мај) у 5.00 часова, од суботе (2.мај) у 12.00 часова до недјеље (3.мај) у 5.00 часова и од недјеље (3.мај) у 12.00 часова до понедјељка (4.мај) у 5.00 часова.

Према извјештају Општинске комуналне полиције у протекла 24 часа контролисано је 31 лице које има рјешење о кућној изолацији и све контроле су уредне, а према извјештају Полицијске станице није било санкционисаних лица.

Према тренутној епидемиолошкој ситуацији, на подручју општине Прњавор под здравственим надзором налази се 136 лица, док је 1266 по одобрењу епидемиолога, изашло из надзора.