Opštinski štab za vanredne situacije održao je danas 23. sjednicu na kojoj je zaključeno, da se prema trenutnoj epidemiološkoj situaciji, na području opštine Prnjavor pod zdravstvenim nadzorom nalazi 232 lica, dok su 922 osobe izašle iz nadzora, po odobrenju epidemiologa.

Komandant Opštinskog štaba za vanredne situacije, Darko Tomaš rekao je, nakon sjednice štaba, da štab raspolaže sa informacijom od strane republičkog inspektora, da se na graničnom prelazu Šamac, nalaze dva lica sa prebivalištem na području opštine Prnjavor, koja su doputovala iz inostranstva i koja su pozitivna su na virus korona.

„Lica će direktno biti transportovana u banjalučki studentski centar. Treba napomenuti da lica nisu boravila na području opštine Prnjavor“, rekao je Tomaš.

On je dodao, da će danas sa graničnog prelaza Gradiška, šest lica, uz policijsku pratnju biti prevezena u karantin u Sportsko rekreativnom centru „Borik“.

„ Nemamo informaciju o njihovom ranijem testiranju. Lica će danas biti testirana i dok se ne dobiju rezultati testiranja biće u karantinu“, rekao je Tomaš.

Opštinski štab za vanredne situacije donio odluku da se zabrani okupljanje građana i kretanje u Sportsko – rekreativnom centru „Borik“ do momenta raspuštanja karantina, osim za lica vezana za rad karantina.

Komandant Opštinskog štaba za vanredne situacije, Darko Tomaš rekao je da je danas donesena odluka, da se u periodu kada je dozvoljeno kretanje licima starijim od 65 godina, zabrani kretanje ostalim licima, kako bi se smanjio kontakt i mogućnost širenja zaraze.

„Utorkom i petkom od 7.00 do 11.00 časova, zabranjeno je kretanje ostalim licima, osim licima starijim od 65 godina. Zabrana se ne odnosi da lica koja su vezana poslom, kao i lica koja su u funkciji pomoći osobama starijim od 65 godina“, rekao je Tomaš.

Opštinski štab za vanredne situacije zaključio je da na snazi ostaje Naredba o regulisanju rada trgovinskih, ugostiteljskih, zanatskih, uslužnih i drugih objekata i službi na području opštine Prnjavor donesena 30. marta.

Opštinska komunalna policija, u protekla 24 časa, kontrolisala je 42 lica, dok jedno lice nije poštovalo mjere i protiv lica biće pokrenut prekršajni postupak.

Prema podacima Policijske stanice Prnjavor u protekla 24 časa nije bilo sankcionisanih lica.

Tomaš je apelovao na privredne subjekte kojima je omogućen rad, da proces proizvodnje organizuju uz minimalan broj radnika i da poštuju sve propisane higijenske mjere, ali i na građane koji trenutno obavljaju radnu aktivnost da smanje kontakte na minimum, kako bi maksimalno spriječila mogućnost širenja virusa.