Општина Прњавор  покренула је процедуру за рјешавање једног од највећих имовинско – правних проблема избјеглих и расељених лица који су изградили стамбене јединице у Поточанима, Павловом  брду и Штрпцима, потврдио је у изјави новинарима Брано Жунић, начелник општинског Одјељења за просторно уређење.

Жунић је истакао да је суштина проблема што су прије двадесетак година некадашње власти на неозбиљан начин довели људе на туђе земљиште да изграде куће уз обећање да ће им бити пренесено власништво, и створили проблем који до данас није ријешен.

„Људи имају велики проблем јер не могу имања са изграђеним породичним кућама пренијети у власништво насљедницима, проширити или евентуално продати. По сазнању за проблем почетком године кренули смо у процедуру и дошли до списка на којем је тренутно око 20 људи којима ћемо помоћи да се земљиште укњижи у њихово власништво“ , рекао је Жунић.

Он је напоменуо да се ово не односи на категорије избјеглих и расељених који су скупштинским рјешењима добили на располагање дио земљишта.

Са  избјеглим и расељеним лицима који су се суочили са имовинским потешкоћама јуче је разговарао и начелник општине, Дарко Томаш који каже да ће процедура потрајати јер је потребно да земљиште пређе у општинско власништво, али и обећао да ће бити изнађена средства у буџету и да ће у наредној години бити ријешен дугогодишњи проблем.

Он је позвао да им се јаве и други грађани који су изградили стамбене јединице уз одобрење општине, а земљиште није скупштинском одлуком пренесено у њихово власништво већ се води на ранијим привредним друштвима или као државна својина.

„Сматрам да оваквих људи има више од пријављених 20,  због чега их позвамо да се јаве и уз нашу помоћ ријеше проблем, при чему нико од њих неће имати било какве финансијске издатке јер ће све трошкове сносити општина“ , појаснио је Томаш.

Милорад Баришић, настањен у Поточанима, први је пријавио проблем са којим се суочио након што је његовом сину одбијен захтјев за легализацију објекта у изградњи уз образложење да је земљиште у државном власништву.

 „Након што нисам добио помоћ од људи који су ми прије почетка градње рекли да радимо и  да неће бити протешкоћа проблем се вукао неколико година,  док се прољетос нисмо обратили Брани Жунићу и начелнику општине који су показали разумијевање и желе нам помоћи“ , појаснио је Баришић. 

Срна Т.С.