У суботу, у СРЦ Борик, у сарадњи удружења националних мањина и Општине Прњавор, одржана је манифестација „Мала Европа – славимо различитости“. Програм је отпочео свечаним отварањем, а наставио се наступима фолклорних друштава. Бројна публика је имала прилику да ужива у игри и плесу, те презентацији и дегустацији традиционалних јела пољске, чешке, украјинске, ромске кухиње.

„Прњавор је примјер општине у којој велики број народа и народности живи складно“, рекао је Томаш након пријема делегација из Пољске, представника амбасада, министарстава, невладиних организација, те организација националних мањина. Начелник је навео да на подручју цијеле Републике Српске живи 14.600 припадника националних мањина, од чега око 10 одсто на подручју општине Прњавор. „Припадницима националних мањина покушавамо помоћи да задрже и очувају културну баштину, било кроз дјеловање културно-умјетничких друштава, било кроз братимљење са градовима и општинама земаља из којих долазе“, истакао је Томаш.

Будући да су ове године ромска удружења била домаћини манифестације мањина, начелник општине Прњавор, Дарко Томаш и Мујо Фафулић, директор удружења „Ромален“ Какањ, које је финансијски дало свој допринос манифестацији „Мала Европа“, у градском парку су засадили „Дрво пријатељства“.

На фестивал националних мањина допутовала је и делегација из Пољске, коју су чинили Маршал Војводства Доње Шлезије, Цезари Пшибилски, градоначелник побратимског града Болеславјец, Пиотр Роман, предсједник СО града Болеславјец, Јарослав Ковалски и замјеник начелника Среза Болеславјец, Томаш Габрижјак. „Са нама је дошло доста омладине која ће наступити на фестивалу и којој хоћемо да покажемо дио историје, ко су њихови преци. Желимо да сачувамо од заборава историју Пољака који су овдје дошли 1890. године у потрази за бољим животом“, објаснио је Пшибилски.

Боравак у Прњавору делегација из Пољске је искористила за присуство састанку са потпредсједницом Владе Републике Српске, Сребренком Голић. На састанку су били и начелник општине Дарко Томаш и предсједник СО Прњавор Жељко Симић, а разговор је текао у правцу привредне, културне и образовне сарадње, те могућности потписивања споразума између Републике Српске и Војводства Доње Шлезије.