Omladinski centar Prnjavor organizovao je danas u Centru za kulturu panel diskusiju na temu “Čovjek: subjekat ili objekat u reklamama?”.

Profesor Filozofskog fakulteta u Banjaluci Sonja Stančić kaže da je tema uticaja reklama uvijek aktuelna i da bi svi trebali više obratiti pažnje koji se sadržaji plasiraju u medijima, uključujući i društvene mreže.

Ona ističe da reklame uvijek predstavljaju izazov.

“U poslednjih pet godina reklame kreiraju sve manje stručni autori i nerijetko imamo negativan ili stihijski uticaj. Mlada populacija je ‘meta’ za reklamno tržište,a rezultati istraživanja pokazuju da na našem tržištu reklame idu u negativnom pravcu”, rekla je Stančićeva u izjavi novinarima.

Master psihologije Lana Lugonja kaže da reklame šalju poruku na koji način svijet oko nas funkcioniše i kako se potrošači trebaju ponašati pri kupovini nekog proizvoda.

“Posebno je veliki uticaj na mlade koji su u fazi izgradnje vlastitog identiteta, pri čemu reklame nisu primarni način na koji će dobiti neke informacije o svom identitetu, ali pomažu ili odmažu u samom procesu”, kaže Lugonja.

U današnjoj panel diskusiji učestvovala je i Brankica Raković, urednik magazina “Lola”.

Ona naglašava da bi sadržaj reklama morao podlijegati zakonskim normama.

“Morala bi postojati kontrola sadržaja reklama. One bi trebalo da se obraćaju svima, da budu objektivne i imaju širu ciljnu grupu koja se ne zasniva na seksualizaciji žena, ali i muškaraca”, rekla je Rakovićeva novinarima.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš pohvalio je rad Omladinskog centra u Prnjavoru i rekao da rade sjajne projekte.

“Uvjeren sam da će ovi mladi ljudi i u narednom periodu imati želje i ideje za realizaciju projekata, a opština je tu da uvijek podrži njihov rad”, rekao je Tomaš.

Iz Omladinskog centra su za proljeće najavili novu panel diskusiju na temu idola mladih.

Srna T.S.