Opštinski štab za vanredne situacije održao je danas 6. sjednicu, na kojoj je, između ostalog, razmatrana i aktuelna epidemiološka situacija vezana za virus KOVID – 19 (korona virus) na teritoriji Republike Srpske i eventualne implikacije na opštini Prnjavor.

Načelnik opštine i komandant Štaba, Darko Tomaš rekao je nakon sastanka, da na području opštine Prnjavor nema zaraženih korona virusom, da je trenutna epidemiološka situacija, s obzirom na do sada preduzete mjere i aktivnosti, u potpunosti pod kontrolom i da nema razloga za širenje panike i straha kod stanovništva.

„Opštinski štab za vanredne situacije donio je danas nekoliko zaključaka koji se prije svega odnose na poštovanje i sprovođenje naredbi, zaključaka, preporuka i uputstava nadležnih organa i institucija Republike Srpske, provođenje procedura vezanih za javljanja lica koja dolaze iz područja zahvaćenih virusom i koja su bila u kontaktu sa licima koja imaju simptome, kao i obavezno provođenje pojačanih higijenskih mjera za smanjenje rizika od akutnih respiratornih infekcija“, rekao je Tomaš.

On je naglasio, da je Štab preporučio Organizacionom odboru za obilježavanje Dana opštine da otkaže sve aktivnosti i manifestacije u povodu obilježavanja Dana opštine, kao i ustanovama, pravnim licima, udruženjima građana da otkažu skupove, manifestacije i proslave na kojima se okuplja veći broj ljudi.

Načelnik Tomaš je podsjetio, da su nadležne inspekcijske službe Opštine Prnjavor još 25. februara održale sastanak sa predstavnicima svih zdravstvenih ustanova sa područja ove lokalne zajednice, prije svega onima koje u svom sastavu imaju timove porodične medicine, na kojem je razgovarano o problematici sa pojavom korona virusa, nakon čega su iz Doma zdravlja javnosti date određene smjernice i preporuke.

Direktor Doma Zdravlja i član Opštinskog štaba za vanredne situacije, doktorica Svjetlana Malić rekla je da higijensko – epidemiološka služba ove ustanove kontroliše i prati situaciju na teritoriji opštine Prnjavor i da nema zaraženih virusom KOVID – 19.

„Molimo stanovništvo da se pridržava preventivnih mjera, da se ponaša adekvatno situaciji i da održava higijenu pranja ruku. Apelujem na roditelje da se djeci školskog uzrasta ograniče kretanje na kućne uslove, kao i da se smanji odlazak u kafiće i druga javna mjesta“, rekla je Malićeva.

Ona je apelovala na ljude starije životne dobi i hronične bolesnike od respiratornih kardio – vaskularnih i malignih oboljenja da izbjegavaju javna okupljanja, budući da spadaju u rizičnu kategoriju.

Epidemiološka služba Doma zdravlja uputila je juče apel, da sva lica koja dolaze na područje opštine Prnjavor iz zemalja zahvaćenih infekcijom COVID – 19 radi informacija o daljem postupanju putem telefona kontaktiraju porodičnog doktora ili higijensko – epidemiološku službu na telefone: 051/663-728, 066/183-927 i 066/183-969.