Udruženje pisaca zavičaja iz Prnjavora održalo je večeras promociju Četvrtog zbornika književnih radova “Zavičajna zora”, povodom obilježavanja 24. marta – Dana opštine Prnjavor.

Predstavljeni su radovi 20 afirmisanih pisaca članova Udruženja i 16 mladih autora, srednjoškolaca i studenata. Pročitani su i radovi pet autora iz Prnjavora koji nisu više među živima, a čiji su radovi objavljeni u svim dosadašnjim zbornicima.

Predsjednik Udruženja Nedeljko Sančanin rekao je Srni da je osnovni zadatak ovog udruženja da objedini sve zavičajne pisce.

“To što mi činimo u Prnjavoru je briga o zavičajcima koji su rođeni na ovim prostorima, ali i svima koje je život odveo daleko od zavičaja”, naveo je Sančanin.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja pisaca zavičaja Dragana Simić istakla je da su radovi prije objavljivanja u zborniku prošli potrebnu selekciju.

“Od mladih autora prijavljenih na konkurs izabrali smo 16, sa po jednom ili više pjesama. Oni su se uklopili i u propozicije konkursa da radovi budu na ne više od pet stranica. Imamo dva autora iz Trebinja, tri iz Orašja, a ostalo su mladi autori iz Prnjavora”, pojasnila je Simićeva.

Ona je rekla da je ovo prilika da mladi pisci koji imaju talenta izađu iz anonimnosti i predstave se javnosti.

Recenzent zbornika Stevka Kozić Preradović istakla je da knjigu krasi mladost.

“Između šezdesetak autora nalazi se jedan `buket` mladosti koji podsjeća na proljeće”, rekla je ona.

Večerašnjom promocijom obilježen je i 21. mart Svjetski dan poezije.

SRNA, T.S.