Ukrajinsko kulturno – umjetničko društvo /KUD/ „Taras Ševčenko“ iz Prnjavora bilo je domaćin ukrajinske zabave koja je održana po 43. put.

Predsjednik KUD –a Ivica Kulena napomenuo je da ukrajinska zabava u Prnjavora ima višedecenijsku tradiciju i održava se pred sam početak uskršnjeg posta.

„Posebno nas raduje što mnogi naši sunarodnici iz drugih država dolaze na ovo druženje na kojem promovišemo ukrajinsku kulturu, običaje i tradiciju”, rekao je Kulena.

On kaže da su se nakon stagnacije KUD-a tokom proteklih desetak godina stari članovi angažovali na obnovi i intenziviranju rada, a posebno na okupanju mladih.

„Nekada smo u folkornim sekcijama imali i po stotinjak članova, održavali koncerte, putovali, sada pokušavamo da zainteresujemo mlade da nam se pridruže, da omasovimo društvo i vratimo se na nivo koji smo imali ranije“ ,  pojasnio je Kulena.

Zamjenik predsjednika KUD „Taras Ševčenko“ Izidor Blotni istakao je u izjavi Srni da je u tradiciji Ukrajinaca da su raspoloženi, veseli, da cijene jedni druge, poštuju ostale narode i narodnosti sa kojima žive.

„Na našu zabavu došli su gosti sa svih strana, ima ih i iz Kanade, Austrije, Njemačke, Švajcarske, svi su dali veliki doprinos u kupovini opreme za naše društvo“ , rekao je Blotni.

Ukrajinci se u Prnjavoru svojom brojnošću izdvajaju kao vodeća manjinska nacionalna zajednica, a opština koja zbog suživota 12  različitih nacija nosi epitet „Mala Evropa“  uvijek je isticala da je stanovištvo jedan od njenih najvažnijih resursa.

Načelnik opštine Darko Tomaš, koji je prisustvovao 43. Ukrajinskoj zabavi, poručio je da je ponosan na multietičnost lokalne zajednice.

„Prnjavor je pozitivan primjer suživota različitih naroda i svega što je dobro, ambijent međusobnog uvažavanja i tolerancije“ , rekao je Tomaš.

Predsjednik Ukrajinske zajednice u Hrvatskoj Vlado Karešin, čije je porijeklo vezano za Prnjavor, kaže da rado dolazi u mjesto za koje ga vežu lijepe uspomene.

„Moji korijeni su iz Prnjavora, u njemu sam od bake i djeda naučio prva slova i sve o tradiciji ukrajinskog naroda. Naši preci su se na ove prostore doselili prije 130 godina, mi smo treća,četvrta generacija i rijetkost je da se ovako držimo skupa i pomažemo jedni drugima“ , rekao je Karešin za Srnu.

On je podsjetio da u Hrvatskoj djeluje devet ukrajinskih udruženja, a da nove generacije Ukrajinaca o tradiciji i običajima svojih predaka uče kroz aktivnosti i sadržaje u ljetnim školama.

„Mladi se okupljaju na jednom mjestu, uče ukrajinski jezik, druže se, imamo međusobne susrete, a u goste nam dolaze i ukrajinska društva iz BiH i Srbije. Naš najveći zadatak je da se tradicija ne zaboravi, da se zadrži i u školi i u KUD-ovima“ , rekao je Karešin.

Sinoćnjoj zabavi u Prnjavoru prisustvovala je i predsjednik ukrajinskog Udruženja „Verhovena“  iz Gradiške  Danijela Leščen koja je napomenula da je u za Ukrajince teška vremena izuzetno značajno da se okupe, druže i pokažu da su tu,  jedni drugima spremni pomoći.

„Imajući u vidu da prema poslednjem popisu u Republici Srpskoj živi samo 2.000 Ukrajinaca bez  te međusobne  podrške teško bismo išta mogli uraditi i postići“ , rekla je Leščen.

Ukrajinskoj zabavi u Prnjavoru prisustvovali su ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju  Republike Srpske Zlatan Klokić  i predsjednik Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske Franjo Rover.

Srna T.S.