Na današnjoj sjednici Opštinskog štaba za vanredne situacije zaključeno je, da prema trenutnoj epidemiološkoj situaciji nema novozaraženih lica, pod zdravstvenim nadzorom nalazi se 106 lica, dok je po odobrenju epidemiologa 1259 osoba izašlo iz zdravstvenog nadzora.

Komandant Opštinskog štaba za vanredne situacije i načelnik opštine, Darko Tomaš rekao je, nakon održane 42. sjednice, da je deset lica i dalje pozitivno na virus korona, da je osam lica oporavljeno i napomenuo da je proteklih dana testiran 31 zdravstveni radnik i 10 radnika iz domova za starija lica, i da su njihovi testovi negativni.

Opštinski štab za vanredne situacije konstatovao je, da je odluka vlasti Federacije BiH da zatvore karantine loša i da bi mogla ozbiljno narušiti čitav sistem zaštite i ugroziti zdravstveno stanje.

„Apelujemo na građane koji dolaze u zemlju da koriste granične prelaze sa Republikom Srpskom. Lica koja ulaze u zemlju preko drugih graničnih prelaza, u obavezu su da se prijave u lokalne karantine u roku od 12 časova“, rekao je Tomaš i napomenuo, da je za nepoštovanje ove odluke predviđena kazna od 500 do 1.500 KM.

Tomaš je rekao, da je juče donesena i nova naredba o regulisanju rada trgovinskih, ugostiteljskih, zanatskih i drugih objekata, kao i da je zaključkom Republičkog štaba omogućeno kretanje licima starijim od 65 godina, svakim radnim danom, od 7.00 do 10.00 časova.

„Novom naredbom produženo je radno vrijeme trgovinskim i zanatskim radnjama do 19.00 časova, a omogućen je i rad trgovinama namještajem, te informatičkom i telekomunikacionom opremom. Trgovine na malo neprehrambenom robom moći će raditi u periodu od 1. do 11. maja, u ograničenom vremenu od 7.00 do 19.00 časova”, rekao je Tomaš.

On je naglasio, da su subjekti kojima je omogućen rad dužni isti organizovati uz obavezno poštovanje svih propisanih higijenskih mjera, te istakao da će opštinske nadležne službe, u narednom periodu provoditi pojačane kontrole, vezano za poštovanje propisanih mjera.

Na današnjoj sjednici Opštinskog štaba za vanredne situacije zaključeno je, da su građanima opštine Prnjavor neprekidno bile dostupne sve usluge koje se pružaju u šalter sali, uz maksimalno poštovanje preporuka uključujući i zaštitno staklo.

Na sjednici je konstatovano, da su tokom mjeseca aprila na kućne adrese roditelja dostavljeni rodni listovi za svu djecu koja trebaju biti upisana u prve razrede, i da su u toku aktivnosti na dostavi rodnih listova za upis učenika u srednje škole. U dogovoru sa Policijskom stanicom potvrde o mjestu prebivališta biće dostavljene školama.

Protekle sedmice od strane Teritorijalne vatrogasne jedinice i Komunalnog preduzeća „Park“ izvršeno je pranje i dezinfekcija ulica i svih javnih površina i objekata, a prema odluci Opštinskog štaba za vanredne situacije ove aktivnosti će se provoditi i dalje, u skladu sa iskazanom potrebom.

Opštinski štab za vanredne situacije, apelovao je na građane, da i dalje poštuju sve mjere i preporuke, kako bi maksimalno spriječila mogućnost daljeg širenja virusa i nastavilo sa pozitivnim trendom ublažavanja mjera.