На данашњој сједници Општинског штаба за ванредне ситуације закључено је, да према тренутној епидемиолошкој ситуацији нема новозаражених лица, под здравственим надзором налази се 106 лица, док је по одобрењу епидемиолога 1259 особа изашло из здравственог надзора.

Командант Општинског штаба за ванредне ситуације и начелник општине, Дарко Томаш рекао је, након одржане 42. сједнице, да је десет лица и даље позитивно на вирус корона, да је осам лица опорављено и напоменуо да је протеклих дана тестиран 31 здравствени радник и 10 радника из домова за старија лица, и да су њихови тестови негативни.

Општински штаб за ванредне ситуације констатовао је, да је одлука власти Федерације БиХ да затворе карантине лоша и да би могла озбиљно нарушити читав систем заштите и угрозити здравствено стање.

„Апелујемо на грађане који долазе у земљу да користе граничне прелазе са Републиком Српском. Лица која улазе у земљу преко других граничних прелаза, у обавезу су да се пријаве у локалне карантине у року од 12 часова“, рекао је Томаш и напоменуо, да је за непоштовање ове одлуке предвиђена казна од 500 до 1.500 КМ.

Томаш је рекао, да је јуче донесена и нова наредба о регулисању рада трговинских, угоститељских, занатских и других објеката, као и да је закључком Републичког штаба омогућено кретање лицима старијим од 65 година, сваким радним даном, од 7.00 до 10.00 часова.

„Новом наредбом продужено је радно вријеме трговинским и занатским радњама до 19.00 часова, а омогућен је и рад трговинама намјештајем, те информатичком и телекомуникационом опремом. Трговине на мало непрехрамбеном робом моћи ће радити у периоду од 1. до 11. маја, у ограниченом времену од 7.00 до 19.00 часова”, рекао је Томаш.

Он је нагласио, да су субјекти којима је омогућен рад дужни исти организовати уз обавезно поштовање свих прописаних хигијенских мјера, те истакао да ће општинске надлежне службе, у наредном периоду проводити појачане контроле, везано за поштовање прописаних мјера.

На данашњој сједници Општинског штаба за ванредне ситуације закључено је, да су грађанима општине Прњавор непрекидно биле доступне све услуге које се пружају у шалтер сали, уз максимално поштовање препорука укључујући и заштитно стакло.

На сједници је констатовано, да су током мјесеца априла на кућне адресе родитеља достављени родни листови за сву дјецу која требају бити уписана у прве разреде, и да су у току активности на достави родних листова за упис ученика у средње школе. У договору са Полицијском станицом потврде о мјесту пребивалишта биће достављене школама.

Протекле седмице од стране Територијалне ватрогасне јединице и Комуналног предузећа „Парк“ извршено је прање и дезинфекција улица и свих јавних површина и објеката, а према одлуци Општинског штаба за ванредне ситуације ове активности ће се проводити и даље, у складу са исказаном потребом.

Општински штаб за ванредне ситуације, апеловао је на грађане, да и даље поштују све мјере и препоруке, како би максимално спријечила могућност даљег ширења вируса и наставило са позитивним трендом ублажавања мјера.