У циљу имплементације пројекта „Промоција едукативних садржаја о националним мањинама у основношколском образовању“ одржан је трећи састанак радне групе.

Састанку су, осим начелника општине, Дарка Томаша и представника Општинске управе присуствовали и представници основних школа са подручја општине Прњавор, Савеза националних мањина Републике Српске и предсједници удружења националних мањина која дјелују на подручју општине Прњавор. Начелник Одјељења за локални економски развој и друштвене дјелатности и координатор пројекта – Љубиша Шикарац, упознао је присутне са наредним корацима који се морају спровести у оквиру планираних пројектних активности.

Представници школа које учествују у пројекту, пренијели су своја искуства, те изразили задовољство постигнутим досадашњим резултатима од стране ученика и чланова такмичарских група. Предсједник Савеза националних мањина Републике Српске, Фрањо Ровер информисао је присутне о датумима свих манифестација које су овим поводом планиране да се одрже широм земље. Финално такмичење је планирано за мјесец фебруар, када ће учесници имати прилику посјетити и град Бијељину, како би размјенили искуства са ученицима из других школа на тему познавања садржаја о националним мањинама. Општи циљ овог пројекта је промоција едукативних садржаја о припадницима националних мањина у редовном основношколском образовању.

Реализација пројекта дефинисана је кроз сљедеће конкретне циљеве: очување културног идентитета, развијање и јачање мултикултуралности промоцијом културе и обичаја. У оквиру пројекта, одржат ће се и такмичење основних школа из општине Прњавор о познавању националних мањина у БиХ, како би се скренула пажња на значај промовисања језика и присутности националних мањина.

Пројекат у вриједности од 10.000 евра финансирају Европска унија и Савјет Европе, уз учешће општине Прњавор у финансијском и у организационом дјелу. Општина Прњавор је једна од пет општина у БиХ, у којој се кроз пројекте спроводи имплементација кровног пројекта Савјета Европе под називом „Јачање заштите националних мањина у БиХ“ у оквиру програма „Horizontal Facility“ за Западни Балкан и Турску. „Horizontal Facility“ има буџет од 25 милиона евра, од чега је 20 милиона евра обезбиједила Европска унија, а 5 милиона евра Савјет Европе.