Danas je u sali Skupštine opštine Prnjavor načelnik Darko Tomaš, zajedno sa svojim saradnicima održao sastanak sa predstavnicima JU „Vode Srpske“, SRD „Ukrinski cvijet“ Prnjavor, MHE „Drenova“, KP „Vodovod“, predstavnicima Civilne zaštite opštine Prnjavor. Tema sastanka bila je predmet rješavanja povišenog vodostaja akumulacionog jezera „Drenova“.

Načelnik opštine Prnjavor istakao je da najveći problem predstavlja to što na jezeru Drenova već duži niz godina ne postoji upravljačko zaštitna služba. „Opština Prnjavor će zajedno sa Javnom ustanovom “Vode Srpske“, Komunalnim preduzećem „Vodovod“ i opštinom Derventa, u narednih desetak dana definisati sve uslove sporazuma koji će predvidjeti osnivanje ove službe, koja će dobiti jasne upute od strane stučnih službi JU „Vode Srpske“ sa ciljem da obrazlože na koji će način upravljati jezerom“. Generalni zaključak jeste da jezero i njegova suština i brana moraju ostati u domenu zbog kojeg su prvobitno izgrađene, a to je prije svega zaštita od poplava područja ispod same brane, a drugi cilj jeste vodozahvat za opštinu Prnjavor.
„Stručna služba JU „Vode Srpske“  će uputiti smjernice za dalje funkcionisanje, i to može biti samo u kapacitetu koliko to dozvoljavaju primarna i sekundarna funkcija jezera, a na nama je da obezbijedimo sredstva neophodna za neometano funkcionisanje“, istakao je načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš.

Načelnik Odjeljenja za upravljanje vodama u JU „Vode Srpske“, Ozren Đurić iskazao je veliku zahvalnost svim učesnicima na sastanku naglašivši da brana i akumulacija jezera Drenova predstavljaju jedan od najvažnijih vodnih objekata u cilju zaštite od poplava. „Zadovoljstvo mi je što smo danas napravili zajednički dogovor i krenuli ka rješavanju ovog problema“, kazao je gospodin Đurić, dodavši da je povećanje vodostaja normalan fizički proces koji se periodično javlja, te da vodostaj jezera Drenova nije ugrozio stabilnost brane niti je povećao rizik od poplava.

U sufinansiranju formiranja upravljačke službe učestvovaće JU „Vode Srpske“ koja snosi 50%, a Opština Prnjavor i Opština Derventa po 25% troškova.

There are no comments yet.

Komentariši

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).