Наступ фолклорних ансамбала удружења Чеха, Пољака и Украјинаца и промоција традиционалних кухиња националних мањина које живе на подручју општине Прњавор обиљежили су вечерашњи фестивал националних мањина “Мала Европа”.

Начелник општине Прњавор, др Синиша Гатарић, каже да су сви који су се вечерас нашли на градском тргу имали прилику да уживају у шароликости и љепоти, у манифестацији културе, младости, различитости које спајају разне народе.

“Ово је начин да представимо нешто по чему се Прњавор разликује од других средина, а то је велики број народа који у заједништву живе више од 120 година”, рекао је Гатарић.

Један од гостију фестивала био је и амбасадор Украјине у Загребу, Александар Левченко, који је рекао да је разноликост народа богатство не само Прњавора, већ и Републике Српске и БиХ.

“Драго ми је да је ова општина препознала вриједност националних мањина и култура који припадају европским земљама. Овај потенцијал можемо материјализовати контактима са матичним земљама не само у културном, већ и у економском и привредном смислу”, каже Левченко.

Предсједник Украјинског културно-умјетничког друштва “Тарас Шевченко” из Прњавора, Штефица Бороденко, истакла је да ово друштво на фестивалу учествује свих седам година од како постоји манифестација.

“Вечерас смо представили наше традиционалне игре, пјесме и кухињу, слике, вез и остале експонате који се односе на украјинску културу”, прецизирала је Бороденко.

Према њеним ријечима, украјинске игре изискују добру физичку припремљеност и специфичне су због своје живости, а главни кулинарски специјалитети су боршч, штрудла са маком и орасима, и пироге.

“Вечерас смо за посјетиоце направили око 700 пирога, које кухамо на лицу мјеста”, каже Бороденко.

Након културно-умјетничког програма, забава је настављена уз музику и плес, те дегустацију кулинарских специјалитета.

Начелник општине је покровитељ ове манифестације, која се одржава већ седму годину.

СРНА /Т.С/