У просторијама Општинске управе данас је одржан састанак начелника општине Прњавор Дарка Томаша са послаником у Народној скупштини Републике Српске Игором Жунићем, те директорима прњаворског и дервентског Дома здравља, Свјетланом Малић и Мирком Шараном. На састанку је закључено да је очување локалних породилишта заједнички интерес Прњавора и Дервенте и да ће представници двије општине уложити максималне напоре како би породилишта наставила да функционишу као и до сада.

Директор дервентског Дома здравља Мирко Шаран нагласио је да потреба за породилиштима у обје општине постоји, те да нико нема право да инсистира на њиховом затварању.

“Сматрамо да породилишта треба да наставе да функционишу као што су и до сада, с обзиром на стандард становништва и чињеницу да се жене и данас порађају на путу ка нашим породилиштима”, истакао је Шаран, додавши да би путовање до породилишта у Добоју или Бањалуци у таквим случајевима представљало огроман ризик.

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш истакао је да затварање породилишта у Прњавору и Дервенти захтјев који произилази из правилника Министарства здравља и социјалне заштите, те да стога није суштински, већ првенствено формални захтјев.

“Породилиште у Прњавору постоји још од 1905. године и од тада функционише без иједног дана престанка”, нагласио је Томаш и додао да ће локалне заједнице тражити од министарства да измијени спорни правилник, како би породилишта наставила да функционишу као и до сада.

“Оно што испред локалне заједнице можемо урадити, то је да обезбиједимо средства за плате запослених у породилишту, тако да не видимо нити један разлог да породилиште буде затворено”, истакао је Томаш.