У Прњавору је данас, полагањем вијенаца код спомен-бисте народних хероја НОР-а и споменика јунацима града, обиљежено 76 година од ослобођења ове општине у Другом свјетском рату.

Предсједник СУБНОР-а Раде Радоњић рекао је Срни да је циљ обиљежавања 10. јула у Прњавору да се не заборави историјски значајан догађај за ову општину, као и жртве свих досадашњих ратова.

Радоњић је подсјетио је да је у НОР-у са подручја прњаворског среза учествовало око 4.500 војника.

“Према незваничним подацима којима располажемо, погинуло је више од 700, а лакше или теже рањено 1.200 бораца. Било је доста умрлих због недостатка лијекова и хране”, рекао је Радоњић.

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш истакао је да је Прњавор био једна од ријетких локалних заједница у БиХ који је током Другог свјетског рата био слободан 626 дана.

“Данас је прилика да се подсјетимо на један историјски важан датум и да не дозволимо да се заборави. Мислим да је и изградња спомен-комплекса, који није посвећен само борцима из посљедњег рата, него и борцима из Другог свјетског рата, доказ да се они неће заборавити и да ће жртве увијек бити цијењене”, поручио је Томаш.

Општина Прњавор у Другом свјетском рату дала је четири народна хероја – Раду Врањешевић, Станка Вукашиновића, Новака Пивашевића и Вида Њежића.

СРНА, Т.С.