Једночасовном обуставом саобраћаја у улици Светог Саве и пригодним активностима на градском тргу, данас је у Прњавору обиљежена Европска седмица мобилности и Свјетски дан без аутомобила.

Шетњом главном улицом до градског трга, симболичан допринос обиљежавању овог значајног датума дали су начелник општине Прњавор, Дарко Томаш и предсједник Скупштине општине, Жељко Симић промовишући на тај начин здрав живот и заштиту животне средине. „Данашње активности организовали смо у сарадњи са Основном школом „Никола Тесла“ и Дјечијим вртићем „Наша радост“ првенствено са циљем да пробудимо еколошку свијест код грађана. Локална управа је своје опредјељење, на најбољи начин исказала усвајањем Локалног еколошког акционог плана, као стратешког докумената који треба усмјерити будући развој општине и допринијети унапређењу услова живота.“, рекао је Томаш.

Ученици саобраћајне секције Основне школе „Никола Тесла“ показали су данас на градском тргу правилну и сигурну вожњу бициклом, указујући на значај алтернативних средстава превоза у заштити животне средине. Наставница биологије и вођа еколошке секције, Александра Вукајловић рекла је да се Европска седмица мобилности обиљежава од 16. до 22. септембра под слоганом „Mултимодалност, комбиновање транспортних модела у оквиру једног или више путовања“. „ Дан без аутомобила у Европи се обиљежава од 1999. године, а у Прњавору од 2004. године, са циљем промоције алтернативних начина кретања, вожње бициклом и пјешачења, како би утицали на смањење саобраћајне гужве и загађивање животне средине.“, рекла је Вукајловић.

Кампања „Европска седмица мобилности“ покренута је 2002. године, и од тада се сваке године организује у више од 2500 градова широм свијета, апелујући на возаче да током цијене године мање користе сопствени превоз у оптерећеним градским зонама.