Danas su na Trgu srpskih boraca u Prnjavoru polaznici Dječijeg vrtića „Naša radost“, štićenici Dnevnog centra „Neven“ i učenici Osnovne škole „Nikola Tesla“, uz brojne aktivnosti upoznali sugrađane sa potrebama djece i zaštitom njihovih prava, povodom obilježavanja „Nedjelje djeteta“.

Pedagog u Dječijem vrtiću „Naša radost“, Ljubica Božunović, podsjetila je da su tokom protekle sedmice u svom vrtiću organizovali radionice na temu „Dječija prava i obaveze“.

„Juče smo u našem vrtiću imali posjetu Crvenog krsta, danas se dužimo sa drugarima iz Osnovnih škola i Dnevnog centra „Neven“, a sutra idemo u posjetu Domu kulture. Na kraju ove sedmice organizovaćemo „Kestenijadu“ na kojoj ćemo upriličiti izložbu dječijih radova na temu “Dječije nedjelje”, gdje ćemo se zajedno sa našim roditeljima družiti i tako uokviriti našu Dječiju nedjelju“ istakla je Božunovićeva.

„Povod današnjeg okupljanja jeste mogućnost djece da istaknu svoja prava. Neophodno je  ulagati u djecu kako bi sutra oni bili bolji ljudi, te im trebamo omogućiti što zanimljiviji i što ljepši život“ istakao je Bojan Malbašić, koreograf folklorne grupe Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta”.

Priredbom su danas „Nedjelju djeteta“ u Centru za kulturu obilježili i učenici Osnovne škole „Branko Ćopić“ iz Prnjavora. „Osnovna škola „Branko Ćopić“ Prnjavor, svake godine nizom aktivnosti obilježi Dječiju nedjelju. Za ovu godinu moto, na nivou cijele Republike Srpske, je „Moja sedmica moja godina“. Podjednaku važnost treba dati i pravima i obavezama djeteta“ istakla je Jelena Radivojević Stupar, psiholog u Osnovnoj školi „Branko Ćopić“.

Današnje aktivnosti podržao je i načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš, koji je istakao da opština Prnjavor uvijek podržava aktivnosti koje se odnose na djecu, jer je stvaranje preduslova za zdravo i pravilno odrastanje najmlađih ključno za društveno-ekonomski razvoj lokalne zajednice.

„Od 1989. godine, konvencijom Ujedinjenih nacija, donešena je odluka da se obilježava Međunarodna dječija nedjelja, te i sama opština Prnjavor već dugi niz godina čini isto. Velika zahvalnost prije svega svim vrtićima i školama koji u ovoj sedmici zaista organizuju veliki broj aktivnosti i manifestacija, i što prije svega uče djecu o njihovim pravima. Cilj konvencije, pored toga da se djeca nauče o njihovim pravima, jeste da se istovremeno i odrasli nauče o istim“ naveo je Tomaš, ističući zahvalnost svima koji su učestvovali u manifestaciji.

 

Nedjelja djeteta se obilježava sa ciljem promocije prava djeteta, poboljšanja društvene brige za djecu i jačanja odgovornosti svih subjekata zaštite, kao i upoznavanja šire javnosti o potrebama djece i njihovim psiho-socijalnim odrastanjem pod jednakim uslovima.