Данас су на Тргу српских бораца у Прњавору полазници Дјечијег вртића „Наша радост“, штићеници Дневног центра „Невен“ и ученици Основне школе „Никола Тесла“, уз бројне активности упознали суграђане са потребама дјеце и заштитом њихових права, поводом обиљежавања „Недјеље дјетета“.

Педагог у Дјечијем вртићу „Наша радост“, Љубица Божуновић, подсјетила је да су током протекле седмице у свом вртићу организовали радионице на тему „Дјечија права и обавезе“.

„Јуче смо у нашем вртићу имали посјету Црвеног крста, данас се дужимо са другарима из Основних школа и Дневног центра „Невен“, а сутра идемо у посјету Дому културе. На крају ове седмице организоваћемо „Кестенијаду“ на којој ћемо уприличити изложбу дјечијих радова на тему “Дјечије недјеље”, гдје ћемо се заједно са нашим родитељима дружити и тако уоквирити нашу Дјечију недјељу“ истакла је Божуновићева.

„Повод данашњег окупљања јесте могућност дјеце да истакну своја права. Неопходно је  улагати у дјецу како би сутра они били бољи људи, те им требамо омогућити што занимљивији и што љепши живот“ истакао је Бојан Малбашић, кореограф фолклорне групе Српског просвјетног и културног друштва “Просвјета”.

Приредбом су данас „Недјељу дјетета“ у Центру за културу обиљежили и ученици Основне школе „Бранко Ћопић“ из Прњавора. „Основна школа „Бранко Ћопић“ Прњавор, сваке године низом активности обиљежи Дјечију недјељу. За ову годину мото, на нивоу цијеле Републике Српске, је „Моја седмица моја година“. Подједнаку важност треба дати и правима и обавезама дјетета“ истакла је Јелена Радивојевић Ступар, психолог у Основној школи „Бранко Ћопић“.

Данашње активности подржао је и начелник општине Прњавор Дарко Томаш, који је истакао да општина Прњавор увијек подржава активности које се односе на дјецу, јер је стварање предуслова за здраво и правилно одрастање најмлађих кључно за друштвено-економски развој локалне заједнице.

„Од 1989. године, конвенцијом Уједињених нација, донешена је одлука да се обиљежава Међународна дјечија недјеља, те и сама општина Прњавор већ дуги низ година чини исто. Велика захвалност прије свега свим вртићима и школама који у овој седмици заиста организују велики број активности и манифестација, и што прије свега уче дјецу о њиховим правима. Циљ конвенције, поред тога да се дјеца науче о њиховим правима, јесте да се истовремено и одрасли науче о истим“ навео је Томаш, истичући захвалност свима који су учествовали у манифестацији.

 

Недјеља дјетета се обиљежава са циљем промоције права дјетета, побољшања друштвене бриге за дјецу и јачања одговорности свих субјеката заштите, као и упознавања шире јавности о потребама дјеце и њиховим психо-социјалним одрастањем под једнаким условима.