У Прњавору је јуче обиљежен Међународни дан музике и то наступима Школе за основно музичко образовање и локалних музичара. Наступи су одржани на отвореном на три локације у граду, а за организацију овог лијепог догађаја били су задужени Школа за основно музичко образовање и Радио Прњавор. Директор Музичке школе Ђорђе Ковачевић каже да је Међународни дан музике први пут обиљежен у Прњавору концертима на отвореном прије двије године. Он истиче да овакви наступи дјеци могу помоћи у стицању потребног искуства.

“Свирањем на отвореном пред грађанима који пролазе у саобраћајној буци дјеца стичу велико искуство”, каже Ковачевић. С обзиром на то да од септембра у Прњавору почиње са радом Средња музичка школа, Ковачевић је изразио очекивање да ће наредне године ова манифестација бити још масовнија. Данашњу манифестацију подржала је и Општинска управа општине Прњавор. Задовољство ми је што данас имамо лијеп догађај. Посебно морам захвалити члановима Музичке шкое што су на овакав начин уљепшали наш град – рекао је Дарко Томаш, начелник општине Прњавор.

Ово је, иначе, друга година да се у Прњавору обиљежава Свјетски дан музике. Обиљежавање Дана музике покренула је Школа за основно музичко образовање Прњавор. У свијету, Међународни дан музике обиљежава се још од осамдесетих година прошлог вијека, а коријене вуче из Француске. Свјетски дан музике установљен је на приједлог некадашњег министра културе Француске Жака Ланга. Ланг је предложио да се најдужи дан у години, 21. јун, дан љетње дугодневнице, широм Француске прославља музиком, бесплатним концертима аматера и професионалца. Европска повеља о празнику музике потписана је 1997. године у Будимпешти. Потписнице су биле Француска, Чешка, Шпанија, Италија, Грчка и Турска, а данас се Међународни дан музике прославља у више од 100 земаља.