U Prnjavoru je juče obilježen Dan ratnih vojnih invalida u organizaciji Saveza ratnih vojnih invalida Republike Srpske. Tim povodom, služen je parastos i položeno cvijeće na spomen obilježje poginulim borcima i civilima iz posljednjeg rata, te održana svečana sjednica u sali Skupštine opštine Prnjavor.

Obilježavanju Dana ratnih vojnih invalida prisustvovao je ministar rada i boračko – invalidske zaštite Republike Srpske, Duško Milunović i predsjednik Skupštine opštine Prnjavor, Željko Simić. Tom prilikom, ministar Milunović je naglasio da Vlada Republike Srpske i ministarstvo na čijem je čelu, nastoje da mnogim zakonskim rješenjima poboljšaju položaj 31.834 ratna vojna invalida u Republici Srpskoj.

On je naglasio, da su invalidi jedna od najosjetljivijih kategorija u svakom društvu i da društvo treba da vodi posebnu brigu o njima, jer je država ta koja ih je mobilisala i uputila u rat, vršili su vojne dužnosti i tako je ta invalidnost i nastala.

„Od rata do danas ministarstvo zajedno sa organizacijama proisteklim iz odbrambeno – otadžbinskog rata kao što su Savez organizacija udruženja ratnih vojnih invalida, Udruženje amputiraca i Odbor RVI iz Boračke organizacije trudi se da položaj ratnih vojnih invalida poboljša. Mnogim zakonskim rješenjima nastojali smo da svaki put učinimo korak naprijed. Ratni vojni invalidi, pogotovo viših kategorija, dobili su posljednjim zakonom veći nivo zaštite” , naglasio je ministar Milunović.

On je podsjetio da su ratni vojni invalidi u Republici Srpskoj svrstani u 10 kategorija, a da ih ukupno u evidenciji sada ima 31. 834.

“Najveći broj je invalida nižih kategorija, pogotovo zadnje četiri kategorije – sedma, osma, deveta i deseta, koje čine duplo veći broj invalida nego što je to prvih šest kategorija. U poslednje vrijeme smo učinili da najteži vojni invalidi, amputirci i paraplegičari imaju obezbjeđenu banjsku rehabilitaciju svake godine, što prethodnih godina nije bilo” , rekao je Milunović.

Milunović je dodao da je najtežim ratnim invalidima koji su izgubili radnu sposobnost po osnovu ranjavanja, povređivanja, ozleđivanja ili bolesti koja je nastala tokom vršenja vojne dužnosti obezbijeđeno pravo na penziju i oni je ostvaruju bez obzira na to da li su imali ijedan dan radnog staža. Ministar Milunović je napomenuo da su zajedno sa organizacijom urađene i određene povlastice, kao što je otklanjanje arhitektonskih barijera, povlastice za parking, u posljednje vrijeme otvaranjem auto-puta omogućeno je da više kategorije invalida budu oslobođene plaćanja putarine, te da je u nekoliko posljednjih godina invalidnina procentualno stalno malo rasla i istakao da će se društvo i ubuduće starati i truditi da se položaj ratnih vojnih invalida poboljša, naročito onih kojima je potrebna tuđa njega i pomoć.

Predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida Republike Srpske Dragan Vrhovac kaže da će prema resornom ministarstvu biti upućena inicijativa da se ovaj dan uvrsti u kalendar obilježavanja važnih datuma u Republici Srpskoj.

On je podsjetio da je 10. septembar kao Dan ratnih vojnih invalida Republike Srpske ustanovljen 2017. godine jednoglasnom odlukom na Skupštini ovog Saveza, a da su do tada ratni vojni invalidi obilježavali 3. decembar.

“Ne sporimo da taj datum treba obilježavati, ali nekako se nismo pronašli u tom datumu jer je to međunarodni dan svih invalidnih lica. Ratni vojni invalidi su kategorija koja zaslužuje da ima svoj dan” , rekao je Vrhovac.

On kaže da se ovaj dan zajednički obilježava u nekoliko Udruženja ratnih vojnih invalida.

“To je jedan dan kada se oda počast poginulim borcima i umrlim ratnim vojnim invalidima, polože se vijenci i to trebamo omasoviti, da što veći broj ljudi bude prisutan jer je to vid poštovanja prema ratnim vojnim invalidima koji su dali dijelove tijela za stvaranje Republike Srpske” , rekao je Vrhovac.

Ovo je druga godina, kako RVI, 10. septembra obilježavaju svoj dan.