Дан ослобођења Прњавора у Народно ослободилачкој борби, 10. јули, данас је свечано обиљежен  у организацији удружења СУБНОР и Општинске управе општине Прњавор.

Раде Радоњић предсједник организације СУБНОР-а наводи да је од споменутог догађаја, из јула 1943. године, Прњавор био слободан 626 дана. “Ми као и сваке године не заборављамо наше хероје, наше борце, окупљамо се, полажемо цвијеће, додјељујемо признања”, навео је Радоњић. Ове године манифестацију је подржала амбасада Русије, чији су представници додјелили ордење преживјелим борцима. Радоњић je истакао и једног донатора, Ивицу Вукојевића, суграђанина који ради у Русији и сваке године додјељује одређена новчана средства борцима. “Наша организација настоји да едукује младе о овим важним догађањима из Другог свјетског рата, како они не би били заборављени”, рекао је Радоњић. Организација СУБНОР-а броји 6 чланова бораца и њихових 30 потомака.

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш подсјетио је да се данас обиљежава 77 година од ослобођења Прњавора, а 75 година од побједе над фашизмом. “Дугујемо захвалност удружењу СУБНОР које његује сјећање на ове догађаје из Другог свјетског рата”, истакао је Томаш. Са прњаворске општине око 4.500 хиљада бораца је учествовало у Другом свјетском рату, око 700 изгубило живот, 1.200 рањено, а данас је са подручја општине 6 преживјелих бораца НОР-а, који су добили одликовања од стране амбасаде Руске федерације. “Желио бих посебно да се захвалим замјенику амбасадора који је уручио одликовања, овим херојима учинио велику част, као и нама у локалној заједници”, рекао је Томаш. Начелник општине Прњавор заједно са Борачком организацијом организује и обиљежава све догађаје везано за посљедњи Одбрамбено-отаџбински рат, а уједно и догађаје из Другог свјетског рата.

Министар савјетник амбасаде Руске федерације Алексеј Керестђијанц, захвалио се локалним властима, Влади Републике Српске и преживјелим ветеранима Народно ослободилачке борбе. “Част ми је и задовољство да присуствујем овом празнику, Ослобођењу Прњавора, а посебно задовољство што смо данас додијелили 6 медаља поводом 75. годишњице од завршетка Другог свјетског рата и побједе над фашизмом”, истакао је Керестђијанц. Министар савјетник је додао да ове људе, хероје, у Русији дубоко поштују, јер су храбро и одлучно ратовали против веома јаког непријатеља и на овим просторима задржали преко 30 дивизија, што је доста допринјело у борби Совјетског Савеза против фашизма.