Становништво општине Прњавор представља један од најважнијих ресурса и веома битан фактор њеног, како садашњег, тако и будућег друштвено-економског развоја. Према последњем попису становништва који је спроведен 2013. године на подручју општине Прњавор било је 34.357 становника што чини око 3 % становништва Републике Српске.

Према административно – територијалној подјели општину Прњавор чине 63 насељена мјеста. Општина Прњавор обухвата површину од 630 km², а просјечна густина насељености је око 54 st/km², међутим, становништво је прилично неравномјерно распоређено. Савремени просторни размјештај становништва одликује знатно већа концентрација становништва у општинском центру, у односу на остатак простора. На површини од 6,28 km² колико обухвата градско насеље Прњавор, живи 7.651 становник, што чини 22% становништва Општине.

Крајем 20. вијека на подручју општине Прњавор  живјело је 19 различитих етничких група, те је Прњавор с правом био прозван „Мала Европа“ или „Европа у маломе“. Данас, у Прњавору живи око 12 различитих нација  – већинско становништво чине Срби, затим Бошњаци и Хрвати, а од представника националних мањина најбројнији су Украјинци, Италијани, Чеси, затим Пољаци, Роми, Мађари, Нијемци, Руси, Словаци. Заједнички живот на овим просторима, почесто обиљежен и бурним догађањима, створио је амбијент уважавања и толеранције, који је већ деценијама карактеристика Прњавора, те зато с поносом и данас носимо надимак “Мала Европа”.