Najbolje znanje o nacionalnim manjinama i prikaz njihove kulture,tradicije i običaja na „Prvom takmičenju osnovnih škola opštine Prnjavor o poznavanju nacionalnih manjina u BiH“, pokazali su učenici Osnovnih škola „ Branko Ćopić“ i „Nikola Tesla“ iz Prnjavora i „Ivo Andrić“ iz Kulaša, koji su predstavili nacionalni identitet Italijana, Ukrajinaca i Mađara.

Prvo mjesto sa 160,5 bodova osvojili su učenici Osnovne škole „Branko Ćopić“ prikazom italijanskih tradicije i običaja, drugo mjesto sa 144,5 bodova osvojio je tim Osnovne škole „Nikola Tesla“ koji je predstavio Ukrajince, a treće mjesto sa samo dva boda manje pripalo je školi „Ivo Andrić „ iz Kulaša koji su predstavili Mađare.

U takmičenju su učestvovali učenici osmih razreda osam prnjavorskih osnovnih škola kao i Muzičke škole “Konstantin Babić” Prnjavor, ukupno 17 timova, koji su kroz scenski prikaz, kviz poznavanja nacionalnih manjina, izložbe i radionice, kao i prezentacije specijaliteta kuhinje nacionalnih manjina koje žive u BiH, predstavili svoje viđenje položaja, prava, njihove običaje, kulturne vrijednosti i uopšte samo bitisanje nacionalnih manjina u Prnjavoru i Bosni i Hercegovini.

„Ovo je jako lijepo iskustvo. Bolje smo upoznali naš grad, i sve nacije i ljude koji u njemu žive.Ono što se meni dopalo u Italijanskoj kulturi koju smo predstavljali
jeste njihova kuhinja, osjećaj za modu ali naravno i ljubav prema fudbalu. Sve u svemu ovaj današnji dan je posebno iskustvo za sve nas“, istakla je Dunja Vidić, učenica OŠ „Branko Ćopić“.

„Predstavljali smo Ukrajince i osvojili smo drugo mjesto. Mnogo je posla iza nas u prethodna dva mjeseca. Ali trud se isplatio. Mnogo toga smo novog naučili, i ovo je jedno izvanredno iskustvo“, rekla je Emilija Hajek, učenica OŠ „Nikola Tesla“ Prnjavor. „Moj tim je predstavljao Ruse na današnjem takmičenju. Drago nam je što smo dio ovog projekta, i hvala svima koji su nam pomogli oko kompletnog scenskog nastupa. Takmičenje je super i drago nam je što ćemo otići sa više znanja i sa jednom velikom lijepom uspomenom. Bilo je naporno sve pripremitu, ali više smo se zabavili nego što smo se opteretili “, istakla je Tea Kovačević učenica OŠ „ Branko Ćopić“.

„Čestitam svim učenicima ali i nastavnicima i direktorima škola koji su bili uključeni u ovaj proces. Učenici su dali svoj maksimum, pokazali kreativnost i na kraju odrađen je odličan posao” , istakla je predsjednica Aktiva direktora osnovnih škola opštine Prnjavor Svjetlana Gajić.

Učenici i nastavnici svih škola pružili su svoj izuzetan maksimum i kroz sve aktivnosti pokazali izuzetnu angažovanost, ali i adekvatno znanje o nacionalnim manjinama koje su predstavljali tokom takmičenja. Na ovaj način nastoje doprinijeti jačanju svijesti o ispunjenju potreba pripadnika nacionalnih manjina u oblasti tradicije, kulture, istorije i jezika u okviru zajednica u kojima žive.

„Iznenađen sam svime što su pokazali osnovci u Prnjavoru, koji su svojim trudom i zalaganjem doprinijeli da nije viđeno samo takmičenje već pravi festival o tradiciji i kulturi 17 nacionalnih manjina.. Mi smo za ovaj projekat dali grant za pet opština/gradova – Prnjavor, Prijedor, Tuzlu, Brčko i Sarajevo. Ovo što smo vidjeli u Prnjavoru je zaista kvalitetno pripremljeno i odrađeno“, rekao je šef kancelarije Savjeta Evrope u Sarajevu Drahoslav Štefanek.

„Evropska Unija promoviše nacionalne manjine, njeguje i podstiče univerzalnu inkluzivnost. Veliko mi je zadovoljstvo što vidim da su uključene škole u promociju kulture tolerancije“ , rekao je Đanluka Vanini, šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije Evropske Unije u BiH.

Prnjavor je sredina u kojoj živi 13 nacionalnih manjina, od ukupno 17 priznati u BiH, i ovo je bila izuzetna prilika da se kroz takmičenje dodatno radi na promociji svih nacionalnih manjina koje žive na području opštine Prnjavor, ali i u BiH. Mislimo da je Prnjavor još jednom opravdao svoj epitet „Mala Evropa“.

„ Zahvalnost Savjetu Evrope i Evropskoj Uniji koji su finansijski podržali ovu manifestaciju, cavezima nacionalnih manjina Republike Srpske i opštine Prnjavor, kao i školama na odličnoj organizaciji. Ovo je bila prilika da učenici, ali i svi mi koji smo pratili program takmičenja naučimo nešto novo iz običaja, kulture i tradicije nacionalih manjina“ , rekao je načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš.

„U Prnjavoru je dosada urađena najbolja prezentacija tokom koje su učenici pokazali izvanredan talenat i znanje. Krajem maja trebalo bi biti održano republičko takmičenje na kojem će učestvovati po tri najbolje ekipe iz Prnjavora, Bijeljine i Prijedora”, naveo je predsjednik Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske, Franjo Rover.

Projekat u vrijednosti od 10.000 evra finansiraju Evropska Unija i Savjet Evrope, uz učešće opštine Prnjavor u finansijskom i u organizacionom djelu. Opština Prnjavor je jedna od pet opština u BiH gdje se kroz projekte sprovodi implementacija krovnog projekta Savjeta Evrope pod nazivom „Jačanje zaštite nacionalnih manjina u BiH“ u okviru programa „Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku“.

Program ima budžet od 25 miliona evra, od čega je 20 miliona evra obezbijedila Evropska unija, a 5 miliona evra Savjet Evrope.