Најбоље знање о националним мањинама и приказ њихове културе,традиције и обичаја на „Првом такмичењу основних школа општине Прњавор о познавању националних мањина у БиХ“, показали су ученици Основних школа „ Бранко Ћопић“ и „Никола Тесла“ из Прњавора и „Иво Андрић“ из Кулаша, који су представили национални идентитет Италијана, Украјинаца и Мађара.

Прво мјесто са 160,5 бодова освојили су ученици Основне школе „Бранко Ћопић“ приказом италијанских традиције и обичаја, друго мјесто са 144,5 бодова освојио је тим Основне школе „Никола Тесла“ који је представио Украјинце, а треће мјесто са само два бода мање припало је школи „Иво Андрић „ из Кулаша који су представили Мађаре.

У такмичењу су учествовали ученици осмих разреда осам прњаворских oсновних школа као и Музичке школе “Константин Бабић” Прњавор, укупно 17 тимова, који су кроз сценски приказ, квиз познавања националних мањина, изложбе и радионице, као и презентације специјалитета кухиње националних мањина које живе у БиХ, представили своје виђење положаја, права, њихове обичаје, културне вриједности и уопште само битисање националних мањина у Прњавору и Босни и Херцеговини.

„Ово је јако лијепо искуство. Боље смо упознали наш град, и све нације и људе који у њему живе.Оно што се мени допало у Италијанској култури коју смо представљали
јесте њихова кухиња, осјећај за моду али наравно и љубав према фудбалу. Све у свему овај данашњи дан је посебно искуство за све нас“, истакла је Дуња Видић, ученица ОШ „Бранко Ћопић“.

„Представљали смо Украјинце и освојили смо друго мјесто. Много је посла иза нас у претходна два мјесеца. Али труд се исплатио. Много тога смо новог научили, и ово је једно изванредно искуство“, рекла је Емилија Хајек, ученица ОШ „Никола Тесла“ Прњавор. „Мој тим је представљао Русе на данашњем такмичењу. Драго нам је што смо дио овог пројекта, и хвала свима који су нам помогли око комплетног сценског наступа. Такмичење је супер и драго нам је што ћемо отићи са више знања и са једном великом лијепом успоменом. Било је напорно све припремиту, али више смо се забавили него што смо се оптеретили “, истакла је Теа Ковачевић ученица ОШ „ Бранко Ћопић“.

„Честитам свим ученицима али и наставницима и директорима школа који су били укључени у овај процес. Ученици су дали свој максимум, показали креативност и на крају одрађен је одличан посаo” , истакла је предсједница Актива директора oсновних школа општине Прњавор Свјетлана Гајић.

Ученици и наставници свих школа пружили су свој изузетан максимум и кроз све активности показали изузетну ангажованост, али и адекватно знање о националним мањинама које су представљали током такмичења. На овај начин настоје допринијети јачању свијести о испуњењу потреба припадника националних мањина у области традиције, културе, историје и језика у оквиру заједница у којима живе.

„Изненађен сам свиме што су показали основци у Прњавору, који су својим трудом и залагањем допринијели да није виђено само такмичење већ прави фестивал о традицији и култури 17 националних мањина.. Ми смо за овај пројекат дали грант за пет општина/градова – Прњавор, Приједор, Тузлу, Брчко и Сарајево. Ово што смо видјели у Прњавору је заиста квалитетно припремљено и одрађено“, рекао је шеф канцеларије Савјета Европе у Сарајеву Драхослав Штефанек.

„Европска Унија промовише националне мањине, његује и подстиче универзалну инклузивност. Велико ми је задовољство што видим да су укључене школе у промоцију културе толеранције“ , рекао је Ђанлука Ванини, шеф Секције операција за социјални развој, цивилно друштво и прекограничну сарадњу Делегације Европске Уније у БиХ.

Прњавор је средина у којој живи 13 националних мањина, од укупно 17 признати у БиХ, и ово је била изузетна прилика да се кроз такмичење додатно ради на промоцији свих националних мањина које живе на подручју општине Прњавор, али и у БиХ. Мислимо да је Прњавор још једном оправдао свој епитет „Мала Европа“.

„ Захвалност Савјету Европе и Европској Унији који су финансијски подржали ову манифестацију, cавезима националних мањина Републике Српске и општине Прњавор, као и школама на одличној организацији. Ово је била прилика да ученици, али и сви ми који смо пратили програм такмичења научимо нешто ново из обичаја, културе и традиције националих мањина“ , рекао је начелник општине Прњавор Дарко Томаш.

„У Прњавору је досада урађена најбоља презентација током које су ученици показали изванредан таленат и знање. Крајем маја требало би бити одржано републичко такмичење на којем ће учествовати по три најбоље екипе из Прњавора, Бијељине и Приједора”, навео је предсједник Савеза националних мањина Републике Српске, Фрањо Ровер.

Пројекат у вриједности од 10.000 евра финансирају Европска Унија и Савјет Европе, уз учешће општине Прњавор у финансијском и у организационом дјелу. Општина Прњавор је једна од пет општина у БиХ гдје се кроз пројекте спроводи имплементација кровног пројекта Савјета Европе под називом „Јачање заштите националних мањина у БиХ“ у оквиру програма „Horizontal Facility за Западни Балкан и Турску“.

Програм има буџет од 25 милиона евра, од чега је 20 милиона евра обезбиједила Европска унија, а 5 милиона евра Савјет Европе.