Борачка организација општине Прњавор /БООП/ организовала је данас на Липама традиционално дружење некадашњих сабораца, припадника Војске Републике Српске као знак сјећања на 24. март 1992. године када је изласком јединица Територијалне одбране на Мотајицу заустављен продор непријатељских јединица према Прњавору и бањалучкој регији.

Предсједник БООП Владо Живковић каже да је данашње дружење сабораца била прилика да се присјете ратних дана и одају почаст свим погинулим борцима.

„Прњаворски борци су формирањем одбрамбене линије на Мотајици осујетили настојање регуларне Хрватске војске и припадника ХВО да избију на ријеку Босну. Одбрана ових простора имала је огроман утицај на даљи развој бробених дејстава,  за пробој Коридора, јер да се на Мотајици није на вријеме направила линија одбране врло тешко би се могло кренути у ослобађање Дервенте и Брода“ , подсјетио је Живковић.

Он каже да је поносан на све своје саборце којих је на обронке Мотајице у то вријеме изашло више од  хиљаду.

Дружењу некадашњих сабораца присуствовао је и начелник општине Прњавор Дарко Томаш који је рекао да је ово најзначајинији дан у току обиљежавања Дана општине и  захвалио Борачкој организацији  која чува од заборава успомене на борце који су своје животе дали за Републику Српску.

Са подручја општине Прњавор у протеклом рату погинуло је 626 бораца.

СРНА, Т.С.