Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske organizovalo je manifestaciju „DAN ORGANSKE PROIZVODNJE SRPSKE“ na farmi „Jokić“ u Velikoj Ilovi kod Prnjavora. Ova manifestacija je po prvi put okupila organske proizvođače Republike Srpske na kojoj se prezentovao letak za potrošače kako da prepoznaju organski proizvod na tržištu, a proizvođače informisalo o listi registrovanih sredstava za zaštitu bilja koja su dozvoljena u organskoj proizvodnji.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Goran Bursać istakao je da se zadnje dvije godine organska proizvodnja znatno stavila u fokus i da se broj organskih proizvođača udvostručio. „Od strane ministarstva pružena je velika podrška kako bi ova proizvodnja imala mogućnost da se razvija i napreduje. U odnosu na prošlu godinu, ove godine je udvostručena linija podsticaja u finansijskom smislu da bi ljudima koji se bave ovim poslom stvorili dodatan motiv“, rekao je gospodin Bursać.

“Zahvalnost resornom ministarstvu koje je odabralo Prnjavor i farmu „Jokić“ za obilježavanje ove manifestacije. Porodica Jokić kroz tri generacije bavi se poljoprivrednom proizvodnjom i pravi su primjer odgovornog i predanog pristupa poslu. Preko 5% ukupne proizvodnje otkupnog mlijeka sa naše Opštine, proizvedeno je na ovoj farmi. Razvijajući svoj vlastiti biznis, na pravi način razvijaju i našu lokalnu zajednicu”, riječi su Darka Tomaša, načelnika opštine Prnjavor.

 

Farma „Jokić“ posjeduje 1500 kvadrata za smještaj stoke, 70 hektara zemljišta i 120 grla stoke, a njen vlasnik Zlatko Jokić poljoprivredom se bavi još od 1980. godine. „Već 21 godinu posjedujemo certifikate za biljnu proizvodnju, a ove godine smo uključili certifikaciju stočarske proizvodnje i prerade, te se nadamo da ćemo kroz dvije godine moći da svoj gotovi proizvod stavimo i na tržište. Sljedeće što imamo u planu jeste proizvodnja sira“, rekao je vlasnik farme.

 

Cilj današnje manifestacije jeste dalje jačanje organske proizvodnje, promocija proizvođača i njihovih proizvoda i ovo je jedinstvena prilika da se proizvođači međusobno upoznaju i povežu, razmjene iskustva, ali i da se dogovore za zajedničke aktivnosti koje se očekuju u narednom periodu.